jjajjgatvamnt0134343

 

Dr. Kunetz Zsombor egy megrázó történetet osztott meg a közösségi oldalán. Egy aggódó hozzátartozótól kapott levelet, amelyben egy nő beszámolt édesanyja tragédiájáról.

Az idős asszony állapota súlyos volt, és hat órán keresztül kellett várniuk a mentőre egy fővárosi kórházban, miközben az asszony vérzett, és sürgős műtétre lett volna szüksége. A Honvéd Kórházba kellett volna szállítani, de mire végül eljutottak oda, az édesanya életét vesztette.

Dr. Kunetz a bejegyzésében így fogalmazott:

„Ez az, amit az Országos Mentőszolgálat ma Budapesten nyújtani képes! Kíváncsian várom, hogy Győrfi Pál hogyan fogja ezt megmagyarázni, ahogyan minden eddigi esetet is következmények nélkül hagytak, és marad a lovagkereszttel kitüntetett, de alkalmatlan főigazgató, Csató Gábor a pozíciójában.”

Kunetz hozzátette, hogy az Országos Mentőszolgálatot értelmetlen átszervezésekkel terhelték, amelyek tovább rontották a szolgáltatás színvonalát, és várhatóan egyre több ilyen eset fordulhat elő.

Az RTL Híradó érdeklődésére a Mentőszolgálat közölte:

A hozzátartozó panaszlevele szerint az idős nő egy budapesti kórház krónikus belgyógyászati osztályán feküdt, amikor 14 óra 47 perckor a főorvos sürgős átszállítást kért a Honvéd Kórházba, mivel műtétre lehetett szükség. Az EESZT rendszerben található adatok alapján azonban a mentőszolgálat nem azonnali, hanem két órán belüli szállítást rendelt el. A hozzátartozó óránként hívta a segélyhívót, majd átadta a telefont a főorvosnak, aki a diszpécserrel vitázott az átszállítás sürgősségéről. Ez négy órával az eredeti kérés után történt.

Este 20 órára a beteg életveszélybe került, és a főorvos ismét sürgette a gyors szállítást. A mentő végül hat óra elteltével érkezett meg, de amikor meglátták a vérző beteget, rájöttek, hogy rohamkocsira lett volna szükség, mivel csak orvosi felügyelet mellett lehetett volna szállítani.

A hozzátartozó úgy véli, ha időben érkezik a mentő, és nem több mint hét órával később szállítják át az édesanyját, nagyobb esély lett volna megmenteni az életét, és elkerülhető lett volna az órákig tartó szenvedés.

A családtagok a tehetetlenségtől összeomlottak, órákon keresztül kétségbeesetten hallgatták az idős nő jajgatását, és hiába könyörögtek a mentőknek.

Végül további másfél óra elteltével szállították a Honvéd Kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét a súlyos vérveszteség miatt.

Kunetz szerint az eset rávilágít arra, hogy a mentőszolgálat nem képes megfelelően ellátni alapvető feladatait. A szakértő úgy véli, igazságügyi orvosszakértőnek kellene megvizsgálnia a történteket, és a belügyminisztériumnak is felül kellene vizsgálnia a mentőszolgálat működését, mivel ez nem egy elszigetelt eset.

Az Országos Mentőszolgálat az RTL Híradónak azt írta, hogy együttérzésüket fejezik ki a család felé, és kivizsgálják, hogy a mentésirányítási döntések megfelelőek voltak-e.

VIA szeretlekmagyarorszag