100 eves ferfi




Egy 100 éves macclesfieldi férfi a legidősebb személy, aki idén szerepel az újévi kitüntetések között, és megkapta a Brit Birodalmi Érdemrendet.





Peter Offord Davies, a második világháborús veterán a bollingtoni Dean Valley Általános Iskolában a gyerekeknek szenteli idejét, és arra ösztönzi őket, hogy “élvezzék az olvasást”. Davies úr, aki a háború alatt gulden pilóta volt, Coventry tiszteletbeli Freemanje és Macclesfield tiszteletbeli Aldermanje.

Része volt a történelem legnagyobb légi hadműveletében, a németországi kényszerleszállásban, ahol a szövetséges erők átkeltek a Rajnán. A Cheshire Live-nak elmondta, hogy felesége halála után az élete más irányt vett, ami arra késztette, hogy visszanyerjen egy kis fegyelmet az életében.

“72 évig voltam házas, és amikor a feleségem meghalt, az életem drámaian megváltozott” – mondta. “A lányom azt javasolta, hogy hogy visszanyerjek egy kis struktúrát az életembe, csináljak valamit, amire képes vagyok – mivel nem vagyok túl járóképes, nem tudok járni és rohangálni mostanában, de még mindig megvan a magam esze. Így hát elmentem a helyi iskolába, és miután átmentem minden szükséges ellenőrzésen, elkezdtem segíteni a gyerekeknek, hogy olvassanak és élvezzék az olvasást” – tette hozzá.




Davis úr hozzátette, hogy amikor novemberben megkapta a Horse Guards Parade levelét, amelyben tájékoztatták az elért eredményeiről, “azt hitte, hogy ez valamiféle átverés”. De miután megerősítette a levél hitelességét, azt mondta: “Az én BEM (Brit Birodalmi Érdemérem) díjam tényleg a csúcs”.

Davis úr ezt követően megjelent a televízióban, amikor meghívták a Salford Quaysbe, hogy interjút adjon a BEM díjazottjával, a 18 éves Dara Seamus McAnultyval együtt.

Februárban Davies úr várja a kitüntetését Cheshire lordhadnagyától. A BBC szerint, amikor fiatal tanítványai az utcán szólítják őt, “három méter magasnak érzi magát”. A Dean Valley’s Community Primary School igazgatója, Vicky McPherson “inspirálónak, nagylelkűnek és figyelmesnek tartotta Davies urat. Hozzátette: “Az elmúlt hat évben annyi gyereknek ajándékozta az idejét, hogy az olvasás szeretetére neveljen, hogy soha nem fogjuk tudni megköszönni”.

Davis úr viszont élvezi ezt az időt a gyerekekkel, és szereti látni, ahogy napról napra nő az önbizalmuk. “A gyerekek nagyszerűek – olyanok, mint a szivacsok” – mondta. Vitatja, hogy ő többet kap ebből az egész tortúrából, mint a gyerekek, és hatalmas összetartozás-érzést érez.

“Nem vagyok az az öregember, aki egyedül él. A közösség része vagyok, ami nagyszerű” – mondta. Amikor elismerést kapott jótetteiért, azzal zárta, hogy “Én csak egy átlagos fickó vagyok, aki tesz valamit, ami segített átvészelni a hetemet”. Közvetlenül Davis úr mögött az újévi kitüntetési lista legfiatalabb kitüntetettje, Dara Seamus McAnulty észak-ír természettudós hagyja majd nyomát a világban.

A BBC szerint Dara úgy jellemezte ezt a lehetőséget, mint “megerősítést”, hogy a fiatalok “képesek változtatni”. A többszörösen díjazott regényíró és természettudós, aki a környezetvédelemhez és az autista közösséghez való hozzájárulásáért BEM kitüntetést kapott.

A Twitteren így nyugtázta a jelölést: “Hiszem, hogy ez az elismerés más fiatalokat is arra bátorít, hogy a hangjukat érdemes hallatni, és meghallgatják őket. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki máris gratulált. Nagyon elégedett vagyok” – számol be a The Impartial Reporter.

“Köszönöm mindenkinek a hihetetlen támogatást, amit az évek során kaptam. Nem tudnám megcsinálni a bátorítás és a pozitív hozzáállás nélkül, amit oly sokaktól kapok”.”