lolkabolkacikk n




A Lolka és Bolka, minden idők legsikeresebb lengyel rajzfilmsorozata több, mint ötvenéves. Utazásaikkal és kalandjaikkal a világ több mint 80 országában lettek népszerűek.





Fekete gombszemek, óriási kerek fej, elálló fülek, fülig érő száj: a testvérpár 1963 és 1986 között szórakoztatta nézőit. Idén szülővárosukban, a délnyugat-lengyelországi Bielsko-Bialában hivatalosan is megünneplik első epizódjuk öt évtizeddel ezelőtti bemutatását. A városban található a filmeket készítő stúdió, két éve pedig szobrot is kapott a két rosszcsont.

A bielsko-bialai rajzfilmstúdió igazgatója, Andrzej Orzechowski becslése szerint mintegy egymilliárdan látták a sorozat öt-tízperces epizódjait. Szerinte a Lolka és Bolka volt a stúdió és a lengyel rajzfilmgyártás legnagyobb gazdasági sikere, világszerte több mint 80 országban játszották, a két kisfiú alakjára ma is emlékeznek.

Lolka és Bolka végigutazta a világot, érdekes embereket és helyeket ismertek meg, közben pontosan úgy veszekedtek egymással, mint a valódi testvérek. Sikerük egyik titka, hogy sosem vetült rájuk az ideológiai propaganda gyanúja. Egy kérést azonban teljesíteniük kellett az alkotóknak, azért, hogy a kislányoknak is legyen kivel azonosulniuk, 1973-ban megteremtették Tola figuráját, aki harminc részen át csatlakozott a két kisfiúhoz.




Lolka és Bolka atyja, Wladyslaw Nehrebecki rendező saját két fiáról, az akkor 12 éves Janról és a tízéves Romanról mintázta hőseit. "Elég élénk gyerekek voltunk. Apa figyelt bennünket, és néhány viselt dolgunkat viszontláthattuk a képernyőn" - mesélte Roman Nehrebecki a PAP lengyel hírügynökségnek.

Lolka neve eredetileg Lolek, és a Karol becézése, Bolka pedig Bolek, a Boleslaw becéző alakja. Angolul a rajzfilm Jym and Jam, illetve Bennie and Lennie címen volt látható.