viharok 3434343 87798

 

Az előrejelzések alapján már számítani lehetett rá, hogy szombaton az ország nagy részén lehet egy kis csapadék. Sokan vártak egy kis felfrissülésre a nagy kánikulában. Jelenleg elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben a zivatar miatt, ami már hazánk több pontját is elérte. Sorra érkeznek a felvételek az esőzésekről, amit már rég láttunk. Szombat kora reggel számoltunk be róla, hogy érdemes több helyen is záporokra és zivatarokra számítani. A HungaroMet dél körül adott ki riasztást zivatarveszély miatt, amiben azt írták, hogy az érintett területeken akár 25-30 milliméternél is több csapadék eshet.

Az előrejelzésben azt írták, hogy napközben nagyobb eséllyel és számban egy északnyugat (Győr)-délkelet (Békéscsaba) sáv területén alakulhatnak ki zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok, de emellett az ország más részein, több helyen számíthatunk kialakulásukra. Este, éjszaka is aktív marad a légkör: estétől leginkább az Alföldön, majd éjjel északnyugaton is elszórtan képződhetnek zivatarok. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. A térkép szerint az ország középső, északi területeire csaphat le az hirtelen jött eső.

 

A Bács-Kiskun vármegyei Kalocsán már reggel is gyülekeztek a sötét viharfelhők az Időkép felvétele szerint.

 

Szombat dél körül pedig Nógrád megyei Bátonyterenyét már elöntötte a zuhogó eső, amelyről az egyik lakos videófelvételt is megosztott.

Este és éjszaka is lehet számítani felhőszakadásra, akkor már leginkább az Alföldön, míg éjjel az ország északnyugati részén képződhetnek elszórtan zivatarok. Budapest környékén az északi területekről jelentettek esőt az Időkép észlelői.

A zivatarlánc már Budapestet is elérte: heves dörgéssel és villámlással érkeztek meg a szinte teljesen fekete viharfelhők, majd megérkezett a heves esőzés is.

Házba csapott a villám
Villámcsapás miatt kigyulladt egy családi ház Budakalászon, a Rigó utcában. A tetőszerkezet mintegy 80 négyzetméteren ég. A szentendrei hivatásos és a pomázi önkormányzati tűzoltók két gázpalackot hoztak ki az épületből. A rajok négy vízsugárral oltják a lángokat – közölte a katasztrófavédelem.

forrás

Oszd meg ezt a bejegyzést!