vizdij234234234viz01

 

A hideg idő és a fagy komoly károkat okozhat a talajban található vagy fűtetlen pincékben elhelyezett vízmérőkben. Ajánlott időben gondoskodni a szükséges megelőző intézkedésekről, hogy elkerüljük a felesleges kiadásokat. A jogszabályok előírják, hogy ha a fagy kiengedése után vízelfolyás, mérőcsere vagy javíthatatlan károk keletkeznek, annak költségeit a felhasználónak kell viselnie, mivel a vízmérő védelme az ő felelőssége.

Ahogy közeledik a hideg idő, különösen éjszakánként, már most érdemes téliesíteni a vízmérőket, vízvezetékeket és egyéb szerelvényeket.

ERRE KELL NAGYON FIGYELNIE:

Mit jelent ez a mindennapi gyakorlatban? A télen nem használt ingatlanoknál fontos a vízhálózat teljes víztelenítése, a vízmérőakna letakarása és szigetelése. Ajánlott rendszeresen ellenőrizni az ingatlant, hogy minél hamarabb észrevegyük a lehetséges károkat.

A télen is lakott ingatlanok esetében gondoskodni kell a vízmérőakna megfelelő szigeteléséről. Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra a vezetékekre is, amelyek kevésbé védett helyen, például a pincében vagy külső falakon futnak, ezeket is érdemes szigetelni.

A kerti csapokat le kell vízteleníteni, és érdemes odafigyelni a telepített öntözőrendszerekre is, mert bár sok esetben fagyállóak, a víztelenítés meghosszabbíthatja az élettartamukat.

FONTOS MÉG:

Amikor a fagyos idő után enyhülés következik be, ellenőrizni kell a vízmérőt. Ha a vízmérő csillagkereke forog anélkül, hogy megnyitnánk a csapot, vagy a mérő üvege megrepedt, esetleg a számlálószerkezet eldeformálódott, és nincs víz a lakásban, valószínűleg csőtörés történt, amiről azonnal értesíteni kell a szolgáltatót. Ebben az esetben a vízszolgáltató hibabejelentő számát kell hívni, amely megtalálható a vízdíjszámlán.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton történik, a felhasználó számláját terheli, mivel a tulajdonában lévő vezetékrendszer meghibásodása okozza a veszteséget.

Miért éri meg védeni a vízmérőnket a hideg ellen? – Megtakarítjuk az elfolyt víz árát. – Elkerüljük egy új vízmérő költségét (a beszerelés és kiszállás 20 mm átmérőig 16 878 Ft). – Az üzembe helyezés díja munkaidőben 18 857 Ft, 15 óra után 22 612 Ft, szombaton 23 506 Ft. – A vízmérő hitelesítési díja és a vezetékek javításának költségei is elkerülhetők.

Milyen jelei vannak annak, ha a vízmérő elfagyott? – A lakásban nem jön, vagy csak alig jön víz a csapból. – A vízmérő üvege szilánkokra tört, vagy a számlálószerkezet eldeformálódott.

Hogyan előzhetjük meg a károkat? – Ellenőrizzük, hogy a vízmérőakna fedele jól záródik-e. – Ha a fedél sérült, cseréljük ki, és szigeteljük az aknát és a vízmérőt. – A tél folyamán többször ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, és hogy a fedele is megfelelően zárva van. – A fűtetlen pincékben lévő vízmérőket is szigeteljük, és ellenőrizzük a pinceablakok épségét és záródását. – A nem használt ingatlanokat víztelenítsük, és az aknájukat is szigeteljük.

Egy rövid videóban szakértők mutatják be, hogyan végezhető el a vízmérők téliesítése, amelyhez érdemes szakemberek segítségét kérni.

 VIA Hello vidék