osztol642748908204 n

A kormány komolyan veszi az iskolai fegyelmet: a csütörtökön megjelent rendelet-tervezet alapján szeptembertől szigorú szabályok lépnek életbe a diákok számára. A tervezet célja a tanítási órák zavartalanságának biztosítása, a koncentráció javítása, és az erőszakos cselekmények megelőzése.

A legfontosabb változások között szerepel, hogy a diákoknak a tanítási órák ideje alatt le kell adniuk a mobiltelefonjaikat. A telefonokat egy erre kijelölt helyiségben kell tárolni, és csak a szünetekben lehet használni. A szabály megszegőit szigorú szankciók érik: figyelmeztetés után elvehetik a telefont, súlyosabb esetekben akár fegyelmi eljárást is indíthatnak.

A rendelet más tiltásokat is bevezet: tilos lesz energiaitalt, kést vagy más fegyvert bevinni az iskolába. A dohányzás továbbra is tilos az iskola területén, és a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a diákokat.

Ahogy eddig is: Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz és minden olyan tárgy, amelynek a birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és végül minden olyan termék, amelyet 18 év alatti nem vásárolhat. 

Csúszli, rugóskás, gázspray, elektromos sokkoló, alkoholos italok, dohánytermékek és az energiaital is.

A kormány reméli, hogy a szigorúbb szabályok javítják majd a tanulmányi eredményeket, és biztonságosabbá teszik az iskolai környezetet. A rendeletet a nyár folyamán véglegesítik, és szeptember 1-jétől lép hatályba.

A diákok és a szülők vegyesen fogadták a hírt. Vannak, akik támogatják a szigorúbb szabályokat, mondván, hogy ez javítani fogja a koncentrációt és a fegyelmet. Mások aggódnak a szankciók szigorúsága miatt, és attól tartanak, hogy a rendelet aránytalanul sújtja a diákokat.

Csak az idő fogja megmutatni, hogy a szigorúbb szabályok bevezetése a kívánt eredményt hozza-e majd. A kormány bízik benne, hogy a rendelet hozzájárul a magyar oktatás színvonalának emelkedéséhez.

Ez a cikk mesterséges intelligencia segítségével készült.