joebidenaW1hZ2UuanBn

Az amerikai politikai színtér újabb váratlan fordulatot vett: Joe Biden bejelentette visszalépését az amerikai elnökjelöltségtől. Ez a döntés a június végi elnökjelölti vitán nyújtott gyenge szereplése után született meg, amelyet követően demokraták és vezető amerikai lapok is a visszalépését kérték.
Demokraták Sürgették Biden Visszalépését

A tévés elnökjelölti vitán Joe Biden teljesítménye számos demokrata politikus és médium szemében elfogadhatatlannak bizonyult. Biden sokáig hajthatatlannak tűnt, azonban a demokraták házelnökjelöltje, Nancy Pelosi is megkereste őt a visszalépés ügyében. Pelosi egy héttel ezelőtt beszélt Bidennel, kifejezve aggodalmát és a Demokrata Párt többi tagjának aggályait azzal kapcsolatban, hogy Biden folytatja az elnökválasztási versenyt.

A Botrányos Vita

A június végi amerikai elnökjelölti vita nem az elképzelések szerint alakult Joe Biden számára. A demokraták programpontjai helyett inkább a jelenlegi elnök mentális és egészségügyi alkalmassága került a középpontba. Biden rögtön a vita elején hibázott, amikor azt állította, hogy 15 ezer munkahelyet teremtett, miközben a helyes szám 15 millió volt.

A vita során Biden halk és akadozó hangon beszélt, néha nehezen tudta befejezni a gondolatait, és olyan kérdésekben, mint az abortusz, teret engedett ellenfelének, Donald Trumpnak. A botrányos szereplést az időeltolódással magyarázta, mivel a vita előtti két hétben többször is Európában járt. „Nem hallgattam a stábomra […] és aztán majdnem elaludtam a színpadon” – fogalmazott Biden. Hozzátette, hogy ez nem mentség, csupán magyarázat a történtekre.
Biden Bejelentése

A rossz szereplés után Biden elnézést kért, és elismerte, hogy rossz döntést hozott az európai utakkal kapcsolatban. „Kritikus fontosságú, hogy megnyerjük az idei elnökválasztást” – mondta Biden, mielőtt bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől. A bejelentés sokakat meglepett, bár többen számítottak rá a vita után.
Lehetséges Utódok

Joe Biden visszalépése után kérdéses, ki lehet a Demokrata Párt következő elnökjelöltje. Az egyik lehetséges utód Kamala Harris, jelenlegi alelnök, aki korábban kaliforniai főügyész és szenátor is volt. Harris történelmi jelentőségű, mivel ő az első indiai származású fekete női alelnök. Az ő esélyei mellett más neveket is emlegetnek, de Harris tűnik a legesélyesebbnek a demokrata jelöltek között.

A  cikk mesterséges intelligencia segítségével készült.