reszvetunknyugodjon4556 1 456x381

Az Operettszínház közölte a hírt – Lélegeztetőgépre került, leálltak a szervei, elhunyt a csodálatos magyar művész Szomorú hír rázta meg a magyar közéletet: elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház elismert művésze.

A tragédia oka egy húsevő baktérium okozta fertőzés, amely néhány nap alatt végzett a művésszel. Bár az orvosok mindent megtettek, a fertőzés gyors terjedése és a szervek leállása miatt nem sikerült megmenteni az életét. Mi is az a húsevő baktérium?

A köznyelvben húsevő baktériumként ismert kórokozó valójában a streptococcus pyogenes, amely súlyos fertőzéseket okozhat. Ezen baktériumok olyan enzimeket termelnek, amelyek elpusztítják a szöveteket, így a fertőzés terjedése valóban olyan, mintha a baktérium „megeszi” a beteg húsát. A fertőzés sebessége rendkívüli: a megtámadott szervezet akár 48 óra alatt működésképtelenné válhat, ami gyakran halálhoz vezet. A halálozási ráta 30-50% körül mozog, és a túlélők közül sokan amputációra szorulnak vagy erős antibiotikum-kúrával menthetők meg. Vadász Zsolt néhány nap alatt hunyt el a fertőzés következtében. Az ismeretlen úton szerzett fertőzés miatt lélegeztetőgépre került, de a szervei egymás után leálltak, és a gondos orvosi ellátás ellenére sem lehetett megmenteni.


Hogyan védekezhetünk a húsevő baktérium ellen?
A húsevő baktérium bárhonnan, akár a bőrünkön keresztül is bejuthat a szervezetünkbe. A legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a baktérium bejut a véráramba és szaporodni kezd. A megelőzés kulcsa a megfelelő sebkezelés és higiénia.

A védekezés lépései:

– Sebkezelés: Minden apró sebet, horzsolást, rovarcsípést és tűszúrást fertőtlenítsünk alaposan.
– Orvosi konzultáció: Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a seb környékén bőrpírt, duzzanatot észlelünk, vagy influenzaszerű tünetek jelentkeznek (szédülés, magas láz, hányás).

– Higiénia: Ügyeljünk a megfelelő kézmosásra, különösen sebek érintése után, és használjunk fertőtlenítőszereket.

Forrás