meleg52 600x381

Európát és Magyarországot az elkövetkező napokban rendkívüli hőhullám sújtja, amelyhez hasonlót 15 éve nem tapasztaltunk. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérséklet jelentősen meghaladhatja a 40 Celsius-fokot, ami komoly veszélyeket rejt magában mind az egészségre, mind a gazdaságra nézve. Az Európai Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, miszerint a kontinens nagy részén extrém magas hőmérsékletekre kell számítani. Az idei nyár különösen melegnek ígérkezik, a Charon nevű anticiklon következtében, amely Észak-Afrikából érkezik és a mediterrán térségen át húzódik. Az előrejelzések szerint Olaszországban, Szicíliában és Szardínián akár 48 Celsius-fokos hőmérséklet is előfordulhat, ami megközelíti az eddigi európai rekordot​ (euronews)​​ (euronews)​. Magyarországon is Hőségriadó
Újabb, ezúttal tartósabbnak ígérkező hőhullám érkezik. Szombaton 29-35, vasárnap pedig 31-37 fok között alakulnak a csúcsértékek. Jövő szerdán és csütörtökön egy gyenge hidegfront érkezhet elszórt záporokkal és zivatarokkal, de jelentős hőmérséklet-csökkenés nem várható. Az éjszakák egyre melegebbek lesznek, a jövő héten többnyire 20 fok fölötti minimumokra kell számítani – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

 

Munkavégzés és Biztonsági Intézkedések
A hatóságok különös figyelmet fordítanak a szabadban dolgozók védelmére. Az OMSZ és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) közös felhívást intézett a munkáltatókhoz, hogy biztosítsanak megfelelő munkakörülményeket a dolgozóknak. Ajánlották a munkaidő átszervezését a hűvösebb reggeli órákra, valamint a megfelelő mennyiségű ivóvíz és árnyék biztosítását. Az ilyen extrém hőségben a munka elmaradása sem kizárt, különösen azokban a szektorokban, ahol a dolgozók hosszú időt töltenek a szabadban, mint a mezőgazdaság és az építőipar​ (euronews)​.

 

Egészségügyi Kockázatok
A rendkívüli hőség súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. A hőguta, a kiszáradás és a hőkimerülés mind olyan állapotok, amelyek gyors orvosi beavatkozást igényelnek. Az egészségügyi hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy kerüljék a nap közvetlen sugarait a déli órákban, fogyasszanak sok folyadékot, és használjanak megfelelő fényvédő krémeket. A kórházak és az egészségügyi intézmények készenlétben állnak, hogy szükség esetén azonnal tudjanak segíteni​ (euronews)​​ (The Independent)​.

 

Összegzés
A következő napokban Magyarországot és Európát egy rendkívüli hőhullám sújtja, amely komoly kihívások elé állítja mind a lakosságot, mind a gazdaságot. A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy kövessék az ajánlásokat és tartsák be a hőségriadó idején szükséges óvintézkedéseket, hogy minimalizálni tudják a hőhullám negatív hatásait.

Forrás