karacsonyshot 356

Karácsony Gergely a Kúriánál kezdeményezte a főpolgármester-választási eredmény megsemmisítését és új választás kiírását. Vitézy Dávid jelezte, a főpolgármester az új választást a lemondásával is el tudja érni. Karácsony Gergely hétfőn benyújtotta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazás egész Budapesten történő megismétlését kéri. Vitézy Dávid erre reagálva közölte:

 
Amennyiben a Kúria ennek az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni. Magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását. A főpolgármester-jelölt kitért arra is: „A minden jelöltet megillető jogorvoslati joggal természetesen én is éltem, és ezáltal többek között két kerület kapcsán csatlakoztam Karácsony Gergelyhez: a IV. és a VII. kerületben. Ezekben a DK által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvény a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel. (Lásd a képeken, hogy mekkora hatása volt az érvénytelen szavazatok számára ennek a két kerületnek a gyakorlata.) A jogorvoslati kérelmem egyebekben a péntek esti Facebook-posztomban leírtakra alapul.”
 

Vitézy Dávid szerint minél gyorsabban le kell bonyolítani a megismételt választást

Vitézy Dávid abban bízik, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pontot tehetnek a június 9-i főpolgármester-választás eredményére. Hozzátette, ha a Kúria szerint is megismételt választás kell tartani két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, mivel a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal.

 

Szentkirályi Alexandra visszalépése után Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között rendkívül szoros verseny alakult ki a főpolgármesteri tisztségért. A június 9-i választások után pénteken újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, Karácsony Gergely végül 41 vokssal győzte le Vitézy Dávidot.