karacsonyujvalasztasshot 1

Karácsony Gergely kérvényezte a főpolgármester-szavazás megismétlését egész Budapest területén - jelentette be Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Karácsony Gergely azzal kezdte, hogy azért a választási iroda elé, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Szerinte egyre kevesebb a remény arra, hogy megnyugtató lesz a budapestieknek a végeredmény. A Fidesz a megtévesztésre alapozott Szentkirályi Alexandra visszalépésével és ezt nem csak ő mondja, hanem a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata is. Ez nem csak erkölcsi vagy politikai kérdés, hanem kihívás a választási szerveknek, nem volt egységes a választási igazgatás, ami pedig sok bizalomvesztéssel jár.

- Egyetlen dolgot tehetünk, ha megismételjük a főpolgármester-szavazást egész Budapest területén - emelte ki Karácsony.

Megingatták a választók bizalmát, melyet az újraszámolás nem ad vissza, ezért meg kell ismételni a lehető leghamarabb a választást Budapesten.

Szerinte azok a bizonyítékok, amelyeket Vitézyék mutattak be, nem indokolják az újraszámlálást. Viszont kinyílt egy ajtó, amelyen zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően. Hiba volt felbontani az urnákat és csak az érvénytelen szavazatokat küldetik ide, a felnyitásnál nem kötelező, csak ajánlott volt a delegáltak jelenléte. A választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be, hanem arra szólította fel a helyi választási irodák vezetőit, hogy bontsák fel ezeket az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat juttassák el ide. „Ez egy súlyos hiba" - mondta.
Az is probléma, hogy a szavazatokat olyan kötegezéssel kell ellátni, hogy ha bárki hozzányúl ezekhez a szavazatokhoz, az látható és egyértelmű legyen, ám azt hallják a választási irodáktól, hogy ez a fajta kötegezés nem valósult meg, a legtöbb helyen nem a törvényes rendnek megfelelően vették ki az érvénytelen szavazatokat, és ki tudja mi történik azokkal, mire az NVI-be érnek.

"Nagyon könnyű az érvénytelen szavazatból csak egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni."

A főpolgármester-választás eredménye 100 százalékos feldolgozottság után az alábbi volt:

Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat);
Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat);
Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat).

Ezután azonban nem ért véget a dolog: Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek. Szerda este derült ki, hogy Vitézyék fellebbezése után újraszámolják a Budapesten leadott érvénytelen szavazatokat.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztató előtt Facebookon négy pontban foglalta össze állításait az újraszámlálási folyamatról.


Forrás