vitezidavid 2 1

Hiába húzta az időt egy órán át az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd a Nemzeti Választási Iroda ülésén, megszavazták, hogy újraszámolják a főpolgármester-jelöltekre érkezett szavazatokat. Vitézy Dávid előállt a bizonyítékkal: erre hivatkozva kérnek újraszámlálást

A Karácsony Gergelyt támogató pártok minden, a felszólalásra fordítható másodpercüket felhasználták, hogy az újraszámlálás ellen fordítsák az NVI-tagokat, ám 12 igen és 4 nem szavazattal mégis nyert Vitézy fellebbezése. Ennek értelmében elrendelték a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

 

A szavazatokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, azokat az NVB számolja újra, de ehhez igénybe veszi az NVI közreműködését.

 

A szavazatszámlálóknak hat napjuk lesz, hogy újra átnézzék a szavazólapokat: a feladatot a Nemzeti Választási Bizottság végzi el. Így hiába a vasárnapi eredmény, még korántsem dőlt el, ki lesz Budapest következő főpolgármestere.

 

Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak. Vitézy azért is kérte az újraszámolást, mert úgy gondolja, ha egy választáson az érvénytelen szavazatok száma 76-szor annyi, mint a két jelölt közti különbség, akkor újra kell számolni a szavazatokat, mert bárki is a győztes, mindenkinek az az érdeke, hogy a győztes megfelelő legitimációval rendelkezzen.

 
 

Forrás