fagyiaraknyaron457 n




2024-ben a magyar fagylaltgyártók és cukrászdák optimistán tekintenek a közelgő fagylaltszezonra, annak ellenére, hogy az iparágat az áremelkedések hullámai érik. A tervezett árnövekedés, ami átlagosan 10-15 százalék körüli lesz, azt jelenti, hogy egy átlagos gombóc fagylalt ára ismét emelkedni fog.





Az utóbbi időkben a cukrászdákat, fagyizókat sem kímélték a válságok, sokan már tavaly feladták és bezártak. A legtöbb hely azonban még kitart, és bizakodva várják az idei szezont. Mennyibe kerülhet majd egy gombóc fagylalt átlagosan 2024-ben, hogy mik lehetnek a jövő slágerízei, illetve hogy milyen trendek alakíthatják, mi kerül a tölcsérekbe.

Ennyibe fog kerülni egy gombóc fagyi 2024-ben!

Ez a jelentős árváltozás több tényező együttes hatásának eredménye. Vessünk egy közelebbi pillantást arra, milyen okok és piaci dinamikák állnak a fagylaltárak emelkedése mögött, és milyen következményekkel járhat ez a fogyasztók és a szektor számára a következő időszakban. Fedezd fel velünk, hogyan alakulnak a fagylaltárak 2024-ben, és mire számíthatnak a vásárlók ebben az évben!

Idén talán a csokoládé árának drasztikus emelésétől tartunk egy kicsit, hiszen a kakaó világpiaci ára még mindig rekord magasan áll, de majd ezt is túléljük valahogy. Sajnos az a tapasztaltunk, hogy egy-egy ilyen elszálló ár csak nagyon lassan csökken vissza és sohasem odáig, ahonnan kiindult.




A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 Ft között kínálni idén is a fagylaltjukat. A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően.

Vannak olyan extrém magasra pozicionált helyek, ahol már elérik, vagy akár meg is haladják a nyugat-európai árakat és 2500-3000 Ft-ba kerül egy desszert, de nem ez az általános. Továbbá, még mindig vannak olyan helyek is, ahol nem érik el az 1000 Ft-os küszöböt a sütemény árak, mert attól tartanak, hogy akkor eladhatatlanok lennének. A keleti és nyugati országrész között hatalmas árkülönbségek tapasztalhatók.