prigozisn wm




Több külföldi sajtóorgánum is úgy értesült, hogy lelőtték Jevgenyij Prigozsin magángépét Moszkva közelében. Vélhetően a Wagner-vezér is a fedélzeten tartózkodott. A gépnek összesen tíz utasa volt, mindannyian meghaltak. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Wagner-parancsnokaival egyeztetve megerősítette, hogy Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is életét veszítette.





 

Tíz halottja van a Moszkvától északra lezuhant magánrepülőgépnek – az orosz polgári légi közlekedési hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin is szerepelt az utaslistán – írja a Sky News. A RIA Novosztyi orosz híroldal szerint eddig nyolc holttestet találtak meg a baleset helyszínén.

Információikat az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál is megerősíti, amely szintén arról írt, hogy a fedélzeten ott lehetett a Wagner-vezér. Az incidens Tver városában történt.




A légvédelem likvidálhatta a gépet
A Moscow Times az X-en (korábban Twitter) posztolt a történtekről, azt állítva, hogy a gép utaslistáján rajta volt Jevgenyij Prigozsin is. Az orosz katasztrófavédelmi minisztérium előzetes tájékoztatása szerint a fedélzeten tartózkodók mindannyian meghaltak – tették hozzá.

 
Az X-re felkerültek videók és képek is, amelyeken állítólag a lezuhant gép roncsai láthatók, fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre egyik felvételt sem sikerült megbízható, semleges forrásból ellenőrizni.

A Meduza független orosz hírportál a Grey Zone Telegram-csatornára hivatkozva azt állítja, hogy Prigozsin magángépét a légvédelem lőtte le. Ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg. A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség vizsgálatot indít az ügyben. Többek között azt is vizsgálják, Prigozsin vajon a gépen volt-e. 

A Flash X-csatorna szerint két, Prigozsin tulajdonában lévő gép is repült egymás mögött, melyek közül a második Moszkva felett megfordult, és a repülőtér felé vette az irányt. Értesüléseik szerint nemcsak a Wagner-vezér, de a magánhadsereg egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is a fedélzeten tartózkodott. A Flightradar szerint a gép Bakuba ment volna tovább. 

A Bellingcat oknyomozó portál egyik munkatársa arról posztolt X-en, egyes orosz bloggerek tagadják, hogy a másik gépen lett volna a Wagner-vezér.

Egy orosz tisztviselő megerősítette Prigozsin halálát