balaton langos

Az első nyári hétvége alkalmával szinte minden balatoni étterem és büfé kinyitott, és az árak többségében megegyeznek a tavalyival, derült ki a sonline.hu által készített felmérésből. Bár számos vendéglátóhely már a teljes nyári személyzettel rendelkezik, azonban a napi 30 ezer forintért kínált szakács pozíciókra még mindig hiány van jelentkezőkből.

Bogdán János, egy balatonlellei vállalkozó, optimistán nyilatkozott az idei nyár kilátásairól. Megjegyezte, hogy a szállásadók nagy foglaltságról számoltak be, ami jól jelzi a magas turista érdeklődést a terület iránt. Bogdán éttermében a melegkonyhás ételek mellett tízféle csapolt sör is rendelkezésre áll a vendégek számára. Könnyű dolga volt a munkaerő toborzásával a szezonra, több egyetemista és főiskolás diák is visszatért hozzá dolgozni, a családot pedig bevonják a munkába.

Tóth Zoltán, balatonboglári vállalkozó szintén bizakodó a szezonban, de a munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban vannak aggályai.

“Pultosból nagyon sok a jelentkező, de aki egy-két nyelvet beszélne, abból nagyon kevés van. Az is probléma, hogy nem igazán akad környékbeli jelentkező, ezért szállást is muszáj biztosítanunk. Próbálunk mindent megadni a dolgozóknak, hogy nekik csak a munkával kelljen foglalkozniuk” – mondta Tóth.

A szakképzett szakácsok hiánya jelentős gondot jelent a vállalkozónak. A napi 10-12 órás munkaért 30 ezer forint nettó fizetést ajánlanak, plusz pénzt a túlóráért, de még mindig nem találnak megfelelő jelentkezőket.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a balatoni szolgáltatások minősége folyamatosan fejlődik. “A vállalkozások egyértelműen látják, ha magas színvonalat szeretnének képviselni és vonzóak lenni, akkor a bevételekből vissza kell forgatniuk a pénzt, és muszáj fejleszteniük.” – emelte ki.

A cikkben említett nyilatkozatok jól jelzik, hogy bár a balatoni vendéglátóipar optimista a nyári szezonban, továbbra is komoly kihívást jelent a szakképzett munkaerő hiánya, különösen a szakács pozíciók betöltése. A nyelvtudás hiánya szintén probléma, ami a nemzetközi turisták kiszolgálása során jelenthet akadályt. A minőségi szolgáltatások fenntartása és további fejlesztése érdekében a vállalkozásoknak folyamatosan fejleszteniük kell a személyzetet és a kínált szolgáltatásokat.

Forrás: sonline.hu