traffi




A múlt héten jelentették be, hogy május 1-től a rendőrök akár 1 km/h sebességtúllépésért is már bírságolnak.





Eddig feltételeztek egy bizonyos hibahatárt, így 3 km/h-t ki lehetett magyarázni – ennyi volt a tolerancia. Mostantól ez megszűnt, amennyit a traffipax mutat, annyi lesz az alap.

Ha gyorsabban ment valaki az engedélyezettől, akkor megbírságolják. Ezzel a hírrel kapcsolatban voltak félreértések, ezt most tisztázta a mai megszólalásával a rendőrség.

Egyik félreértés az volt, hogy csak akkor birságolják a gyorshajtókat minimális sebességtúllépésért, hogyha helyszínen megállítják őket. Nem így van. Akár megállítják, akár nem – büntetni fogják. Arra sem lehet hivatkozni majd, hogy a régebbi gépkocsik sebességmérője nem pontos, ugyanis a rendőrség álláspontja szerint az autógyártók a sebességmérőt mindig pozitív tűréssel gyártják. Vagyis vagy pontosan mutatják a haladási sebességet, vagy többet mutatnak. Kevesebbet sosem. Ha valakit 52 km/óra sebességgel mérnek be lakott területen 50 km/óra megengedett legnagyobb sebességhatár mellett május 1. előtt, akkor az 52 km/óra mért értékből levontak 3 km/órát, így a kapott




49 km/óra sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtek, most már azonban a mért sebességből nem vonnak le semmit, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkednek. Ha egy autópályán 130 km/órás megengedett sebességnél 151 km/órával futó autóról van szó, az ő esetében a rendőrség május 1. előtt levont 3 százalékot a mért értékből, az így megállapított sebesség 146,5 km/óra lett, és ez a túllépés, ha nem történt megállítás, korábban nem volt szankcionálható. Ugyanakkor most a 151 km/óra sebességet nem csökkentik 3 százalékkal, így ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is, az objektív felelősség alapján bírságolandó 30 ezer forinttal. 

forrás