kenderfal 7016225228011481420 n

 

Amit sokan már évtizedek óta tudnak, és mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Új trendek: házak kenderből

Érdekes, ezt sem tudtam! ☝️🙏👇 Amit sokan már évtizedek óta tudnak, és mégis sokan figyelmen kívül hagyják.
A kenderfal... 4 órán keresztül állhat 650°C-os láng alatt, és mégis csak 2°C-ot mérhet a fal másik oldalán (télen).
Tartós és 100 évig komposztálható. Ezek ennek a hihetetlen kender növénynek a csodálatos eredményei, amelyről a mai napig nagyrészt megfeledkeztek.

A kender nem merült feledésbe, hanem az elit szándékosan figyelmen kívül hagyja, mert nem hoz nekik hasznot. A kender több mint 400 különböző összetevővel rendelkezik, amelyek még messze vannak a kutatásoktól - és nagyon alkalmas mind gyógyászati, mind ipari célokra. A kender nagyon gyorsan növekszik, és csak maximum négy hónapig tart, mire beérik. Összehasonlítva a fákkal, amelyeknek 20 évig tart a növekedésük.

Jó alapanyag a fenntartható építészethez
Az elmúlt másfél évtizedben számos országban újraindult a kendertermesztés a fenntarthatósága okán: a kender, mint építőanyag gyártása ugyanis nem jár szén-dioxid-kibocsátással, sőt, pont fordítva, hiszen a növény szén-dioxidot köt meg a növekedése folyamán, és azt a házba építve megőrizzük. Ráadásul a kender négyszer nagyobb terméshozamot produkál, mint a fa, a bambusz után a második leggyorsabban fejlődő növény, négy hónap alatt aratásra kész.
„Volt olyan időszak, amikor szinte nem is létezett másfajta építészet, csak ökoépítészet. Ez viszont az iparosodással, a szintetikus anyagok és a tömeggyártás megjelenésével egyre inkább háttérbe szorult.

Nézd meg a videót a Magyarországon épült kenderházról.