gyorsvasut965983029 5853886261948393316 n

 

A román kormány előzetes elemzései szerint mintegy 17 milliárd euróba kerülhet egy új építésű gyorsvasúthálózat megvalósítása Bukaresttől Erdélyen át Budapest felé, a magyar határig – közölte a közlekedési minisztérium egy interpelláció nyomán. Ugyanakkor egy olyan lehetséges gyorsvasút-nyomvonallal is számolnak, amely már meglévő vagy tervezett fejlesztésekre is rákapcsolódna. Határidőket azonban továbbra sem emlegetnek.

Részletekkel szolgált a román szállításügyi minisztérium a Budapest–Bukarest-gyorsvasút tervéről, amelyről előzetes elemzések készültek, még a megvalósíthatósági tanulmány megrendelése előtt. A szaktárca jelezte: a nagy sebességű vasút megvalósítását a 2021 és 2030 között tervezett nagy infrastrukturális beruházásokat összegző stratégia, az úgynevezett általános szállításügyi keretterv (master plan) is ösztönzi.

Megkezdjük a megvalósíthatósági tanulmányokat egy kétoldalú zászlóshajóprojekt – a Budapest–Bukarest nagy sebességű vasútvonal – megvalósítására, amely regionális érdekű stratégiai projekt, és hatással van a közép-európai régió vasúti hálózataira” – írta a tárgyalást követően Facebook-oldalán Marcel Ciolacu.

Bukarestnek is kell a gyorsvasút A román kormány közlekedési minisztériuma múlt héten válaszolt Radu Moisin parlamenti képviselő kérdéseire. A Hotnews hírportál által idézett levélben emlékeztetnek: a konstancai kikötő összekötése Bukaresttel, illetve Budapesttel, azon keresztül pedig a nyugat-európai vasúthálózattal a szállításügyi keretterv része. „A Budapest–Bukarest nagy sebességű vasút konkrét megvalósítása érdekében, a közlekedési infrastruktúra 2021-2030 közötti fejlesztését szolgáló beruházási programban javasolják egy kelet-nyugat irányú gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítését, úgy, hogy minél kevésbé érintse a már meglévő vagy tervbe vett vasútfejlesztéseket” – olvasható a szaktárca tájékoztatásában.

A vasutat úgy kell megtervezni, hogy 200-250-300 kilométer/órás, vagy annál is nagyobb sebességet is elérhessenek rajta a szerelvények. Kiemelik: a megvalósíthatósági tanulmányt különböző földtani és környezetvédelmi kutatások alapján kell elkészíteni, figyelmet fordítva a beruházás fenntarthatóságára, az ár-érték arányra, illetve arra is, hogy a nagyszabású infrastruktúrafejlesztések kiszolgálják a legfőbb agglomerációs központokat és a fejlődő térségeket délkelet–északnyugat irányban.

Elővett gyorsvasúttervek A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte előtt a szállításügyi minisztérium már készített bizonyos előzetes elemzéseket, amelyek – ahogyan már korábban is elhangzottak – elviekben két kivitelezési lehetősséggel, útvonallal számolnak. Az egyik a Bukarest–Pitești–Curtea de Argeș–Nagyszeben–Medgyes–(Marosvásárhely)–Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki-vonal, amely mintegy 590 kilométer hosszú lenne; egy kilométernyi vasút megépítését továbbra is körülbelül 25-30 millió euróra taksálják, tehát a munkálatok összértéke mintegy 17 milliárd euróra rúgna. Egy másik elképzelésben egy „hibrid” gyorsvasútvonalat vázoltak fel, melynek egyes – más tervben is szereplő – szakaszain „csupán” 160 km/h-val haladnának a szerelvények, például hegyvidéken vagy már meglévő, eredetileg ekkora maximális sebességre tervezett szakaszokon. A fennmaradó vonalat pedig újonnan építenék meg úgy, hogy eleget tegyen a 200 km/h feletti sebességelvárásnak.

Gyorsvasút Magyarország és Erdély között Mint ismeretes, a Budapest–Kolozsvár–Bukarest-gyorsvasút (TGV vagy HSR) terve jó ideje foglalkoztatja a magyar és a román közvéleményt. Az elmúlt években a magyar kormány képviselői többször is beszéltek a magyar fővárostól Kolozsvárig vagy akár a román fővárosig építendő új nagy sebességű vasútról. Közben azonban az európai uniós előírások, forráslehívási feltételek is „gyorsításra” kényszerítették a román hatóságokat, így szivárogni kezdtek a különböző elképzelések a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) Romániát érintő szakaszainak megfeleltetéséről, illetve a nyugati gyorsvasúthálózatra kapcsolódásról. Idén tavasszal Adina Vălean, az Európai Bizottság román közlekedésügyi biztosa kész tényként kezelte, hogy a jövőben gyorsvasút fogja összekötni Budapestet és Bukarestet: ennek érdekében például már projektváltoztatást is eszközöltek egy Brassó melletti szakaszon. Elmondása szerint a megvalósítás időpontja csak „a felektől függ”.

A Budapest–Nagyvárad–Kolozsvár-vonalon, vagy egészen Bukarestig elképzelt gyorsvasút ötlete kiemelten foglalkoztatja az erdélyi magyarokat, hiszen az anyaországi kezdeményezésű tervek azzal kecsegtetnek, hogy így három és fél óra alatt el lehetne jutni a kincses városból a magyar fővárosba. Ez jelenleg több mint 11 órás út. Új idők köszönthetnek a kolozsvári vasútállomásra is a gyorsvasútnak köszönhetően

 

(Forrás )