bankjegy200 as1234




Különösen akkor, ha nem gyűrött, nem szakadt és alacsony a sorszáma: a zöld színű papír 200-asokért már százezreket fizetnek a gyűjtők.

Nem volt még olyan régen, hogy kivonták a forgalomból a Károly Róbert arcképével ellátott zöld, papír kétszáz forintos bankjegyeket: egészen 2009. november 15-éig lehetett velük fizetni. Most viszont egy-egy hibátlan állapotú darab sokat érhet a gyűjtők számára.





 200ftbankjegy729 wm

A legkisebb címletű papírpénzt 1998-ban vezették be: 1918 óta ez volt az első alkalom, hogy kétszáz forintos bankjegyet nyomtattak. Az új bankjegy a sok használattól hamar tönkrement, gyakori újranyomásuk pedig jelentős költséggel járt. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy Károly Róbert ábrázolása igencsak idealizált: nem maradt fenn hiteles arckép az uralkodóról, így a bankjegyen látható portré a tervező egyik ismerősét (mások szerint a pénzjegyeken található biztonsági elem szabadalmának egyik tulajdonosát) ábrázolja. A jegybank végül 2009-ben cserélte le a papír kétszázasokat fémpénzekre, amelynek ekkor már a vásárlóereje is jóval kisebb volt, mint bevezetésekor. A bevont bankjegyekből brikettet állítottak elő.

Noha a bankjegyeket hivatalosan 2029-ig visszaválthatjuk a bankban, kiderült: nem járt rosszul az, aki eltett emlékbe egy-egy szép állapotú papír kétszázast. Amint az a Világgazdaság megírta, a Vaterán egyes gyűjtők egy-egy UNC (uncirculated, tehát forgalomba nem került), tökéletes állapotban megőrzött, alacsony sorszámú bankjegyért akár 350 000 Ft-ot is megadnak. A gyűrött, használt, hajtás nyomait magán viselő bankjegyekért azonban legfeljebb néhány száz vagy ezer forintot kaphatunk.