boldogno 56




Egy szakértő szerint azok a nők, akiknek nincsenek családi kötelezettségeik, a legboldogabb népességhez tartoznak. Elmagyarázza, hogy miért.





Paul Dolan, a London School of Economics viselkedéstudományok professzora kategorikusan állítja: a nem házas és gyermektelen nőknek számos előnyük van. Nemcsak sokkal boldogabbak, mint házas, családos társaik, de jobban is élnek.

A szakértő a 2019-es Hay Fesztiválon tartott előadása során elárulta, hogy a nem házas, gyermektelen nők jobban, egészségesebben és tovább élnek. „A népesség legegészségesebb és legboldogabb alcsoportja azok a nők, akik soha nem házasodtak meg és nem vállaltak gyermeket” – mondta Paul Dolan.

A Happiness by Design című bestseller szerzője ehhez a következtetéshez a lakosság ezen szegmensében gyűjtött adatokra és végzett kutatásokra támaszkodik.




„Jó longitudinális adatokkal rendelkezünk, amelyek ugyanazokat az embereket követik az idők folyamán, de ezzel az akadémiai tudománynak óriási rossz szolgálatot teszek, ha egyszerűen azt mondom: ha férfi vagy, akkor valószínűleg nősülj meg; ha nő vagy, akkor ne fáradj” – mondja a szakértő.

A házasság és a gyermekek körüli nyomás enyhítése

Paul Dolan szerint az általa megkérdezett házaspárok, akik boldognak vallották magukat, csak akkor mondták ezt, amikor a párjuk is velük volt a szobában. E pesszimista vélemény ellenére a szakértő mindazonáltal elismeri, hogy a házasság lehetővé teszi egyes férfiak számára, hogy „megnyugodjanak”.

„Kevesebb kockázatot vállalsz, több pénzt keresel a munkahelyeden, és egy kicsit tovább élsz. A nőnek viszont ezt el kell viselnie, és hamarabb meghal, mintha soha nem ment volna férjhez. A lakosság legegészségesebb és legboldogabb alcsoportja a nőké, akik soha nem házasodtak meg és nem vállaltak gyermeket” – folytatja.

Paul Dolan célja, hogy kimutassa, hogy a házasság kedvezőbb a férfiak egészségére nézve, mert kevesebb kockázatot vállalnak. Ezzel szemben a házasság károsabb a nők testi és lelki egészségére. A szakértő szerint jelentős terhet ró a nők vállára, olyannyira, hogy boldogtalanná teszi őket.

Paul Dolan magyarázatai talán kissé archaikusnak tűnhetnek, de szeretné eloszlatni a nőtlen, gyermektelen nőkkel kapcsolatos kliséket. A gyermekvállalás egyesek számára „hihetetlen élmény” – ismeri el a szakértő. De „sok ember számára nem az, és az a gondolat, hogy nem beszélhetünk nyíltan arról, hogy ez miért történhet meg, problémát jelent”.