pakozd7




A Velencei-hegység legérdekesebb látnivalója, a Pákozdi ingókövek varázslatos birodalma, a Velencei-tó északi partján fekvő Pákozdról egy rövid, könnyű körtúra keretében látogatható. Legjellegzetesebb sziklaformációi, a híres Kocka, mely tényleg úgy tűnik, mintha bárki el tudná mozdítani évezredes helyzetéből, a legmagasabb ponton lévő Pogány-kő fantasztikus körpanorámájával és cirill betűs graffitijével, és a legimpozánsabb mind közül a hatalmas Pandúr-kő.





Könnyű, rövid, gyerekekkel is végigjárható túra jól kiépített turistautakon, ösvényeken. A Pandúr-kőtől való leereszkedés igen meredek lejtő, csúszós, morzsalékos talajon, de csak 50 méter hosszú! A füves fennsíkon az utak ritkán jelzettek, az út nagy részén a jelzések nem a legfrissebbek, kopottak és nem túl sűrűn találhatóak, térképet vigyük magunkkal. Az út legnagyobbrészt napos, kevés az árnyékos útszakasz.

Ha a Velencei-tó kerül szóba, nem sokaknak jut eszébe a túrázás, sokkal inkább a strandolás és a biciklizés. Pedig temérdek felfedeznivalót rejt a tó környéke, ott van mindjárt a tó északi partán a Velencei-hegység, amit talán megszokásból nevezünk hegységnek, hiszen a Dunántúli-középhegység legkisebb tagjának legmagasabb pontja is csupán 352 méter. Előnye viszont, hogy a könnyű megközelíthetőséget kihasználva az északi parti településekről gond nélkül el lehet jutni a hegységbe: a területet átszövik a turista- és a kerékpáros útvonalak. 

A Velencei-hegység tömegét alkotó gránit nagyjából háromszáz millió éve keletkezett, és ez adja a hegység különlegességét is: Magyarországon csak itt (és a Geresdi-dombságban) lehet a gránitot közvetlenül a felszínen tanulmányozni. Az egykor a föld mélyén, a forró magmából kihűlés közben feltöredezett gránitdarabok a víz és az erózió hatására a föld felszínére kerültek, mégpedig a jellegzetes, mállás okozta kerekített formájukban.




Mivel ezek a kőhalmok pont úgy néznek ki, mintha csak véletlenszerűen egymásra pakolta volna valaki a köveket, olyan érzésünk támad, mintha egy kis fuvallat is kibillenthetné helyükről a kőzsákokat - ezért is nevezte el őket a népnyelv ingóköveknek. A valójában cseppet sem ingatag kövek azonban a látszat ellenére nem adják könnyen magukat; a gránit szilárdan tartja magát sok-sok millió éve. 

Körtúránk Pákozd központjából indulva az ismertebb ingókövek felfedezésére ad lehetőséget, amit a gyerekek is garantáltan élvezni fognak. Némelyik kőre, mint pl. a Pogány-kő, biztonságosan fel lehet mászni, és onnan a kilátásban gyönyörködni. Más formációk, mint a Pandúr-kő, veszélyesebbek, ezért ott óvatosabban kell mászni.

Ha ezt a félnapos programot ki akarjuk egészíteni, érdemes a közeli Pákozd-Sukorói Arborátumot és Vadasparkot, valamint az onnan nem messze található Katonai Emlékparkot is felkeresni.

A közelben van szálláslehetőség is kedvező áron.