eltoltsziget12




Nem semmi téma, ezt mindenkinek látnia kell! Az úszólápok hazánkban sem ismeretlenek. Ezek a víz felszínén lebegő szigetek gyökereikkel összekapaszkodó növényekből, valamint növényi maradványokból keletkező tőzegből állnak, s remek menedéket nyújtanak madarak és egyéb élőlények számára. 





Bár különleges és ritka természeti képződményekről beszélünk, az úszólápoknak van egy igen bosszantó tulajdonsága: úsznak.  Emiatt az áramlat vagy a széljárás változásai szabadon ide-oda sodorják ezeket a felszíni növényszigeteket, melyek így néha elég rossz helyen kötnek ki.

 Ez történt nemrég a Wisconsin északi részén található Chippewa-tavon is, ahol egy hatalmas, kifejlett fákkal tarkított úszóláp eltorlaszolt egy gyakran használt víziutat. Mivel ez néhány évente megtörténik, a helyiek pontosan tudták, mit kell tenni: kis méretű hajóikkal és motorcsónakjaikkal egyszerűen eltolták az útból a lebegő képződményt. Az egész teljesen szürreális, nézzétek meg ti is.

A Chippewa-tó egyébként pont számtalan kisebb-nagyobb úszólápjáról híres. Az állóvíz helyén egykor egy mocsaras terület feküdt, melyet 1923-ban egy gát építése után mesterségesen árasztottak el. A mocsár talaját adó tőzeg és növényi maradványok alkotta elegy azonban több helyen a felszínre emelkedett, így létrehozva az úszó szigeteket. A folyamat azóta sem állt le: évente újabb és újabb úszólápok jelennek meg, vagy éppen süllyednek le a tó fenekére. A helyiek olyanokról is tudnak, melyek minden tavasszal kiemelkednek a vízből, majd a tél közeledtével ismét elsüllyednek.

Forrás: jalopnik.com