egy edesanya szerint csak a csecsemo beleegyezesevel lenne szabad pelenkat cserelni 64423d20b51a3




 





A pelenkacsere a mindennapi rutin része, ha valakinek kisgyereke van. Bár nem ez a gyereknevelés legkellemesebb része, és senki nem élvezi különösebben, ez egyszerűen olyan feladat, amit nem lehet elkerülni.

De, mint a legtöbb gyerekneveléssel kapcsolatos témában, a pelenkázással kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, és egy édesanya egyedi ötlettel állt elő arra vonatkozóan, mikor és hogyan kellene lecserélni egy újszülött pelenkáját.

Lottie Daley néhány évvel ezelőtt egy népszerű reggeli műsorban, a This Morning talkshow-ban beszélt a gyereknevelésben képviselt nézeteiről, és nem mindennapi elképzeléseivel kisebb felháborodást váltott ki.




Daley amellett érvelt, hogy a pelenkacsere előtt a gyerek beleegyezését kellene kérni, hogy hozzáérhessünk a testéhez. Szerinte ez a gyakorlat segíthet már fiatalkorban kialakítani és megerősíteni a megfelelő testi autonómiát.

Az édesanya elmagyarázta, hogy természetesen nem azt várja, hogy egy csecsemő tényleges beleegyezését adja, hiszen erre nyilvánvalóan képtelen. De abban a reményben teszi fel a kérdést, hogy ezzel elkezdi építeni a gyerekben azt az elvárást, hogy később mások csak az engedélyével érinthessék meg, és ő is engedélyt kérjen, mielőtt hozzáérne valakihez.

De nem a pelenkacsere az egyetlen gyakorlat, amivel Daley megpróbálja elérni a kívánt hatást. Szerinte fürdés közben valamint például csiklandozás előtt is meg kell kérdezni a gyereket ezekről a dolgokról.

Daley filozófiája az, hogy a beleegyezési gyakorlatok fiatal korban való rögzítése sokkal előnyösebb lesz a gyerekek számára, mintha csak tizenéves korukban kezdenék elmagyarázni nekik, mit is jelent a testi autonómia. Így a gyerekek képesek lesznek határokat szabni önmaguknak és tiszteletben tartani mások határait.

Ő maga rendszeresen gyakorolja is mindazt, amiről beszél, és még mindig engedélyt kér öt és hét éves lányaitól, mielőtt segítene nekik megmosakodni. Ugyanakkor Daley a csiklandozásért sem rajong, és szerinte az embereknek ehhez is engedélyt kellene kérniük.

Ebben Russell Brand komikus is egyetértett a nővel, és azzal érvelt, hogy semmi olyant nem kellene tennünk egy gyerekkel az engedélye nélkül, amit egy felnőttel nem tennénk meg, mivel ezzel megsértenénk az egyén testi autonómiához való jogát.

Russel és Daley nevelési elveit nem meglepő módon többen is kritizálták a közösségi médiában. Sokan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az édesanya nézetei rossz higiéniához és különböző egészségügyi kockázatokhoz vezethetnek.

Mások szerint pedig az olyan ártalmatlan dolgok, mint a csiklandozás megtiltása, fölösleges és túlzó lépésnek minősülnek, ami rossz hatással lehet a gyerek és szülő közt fennálló különleges kapcsolatra.