kulfoldi turistak

A külföldi turisták hasznos tanácsokat adtak egymásnak Magyarországról. Néhány meglepő dolog is szerepel a listán.

Ne mosolyogj túl sokat!Talán a legfájóbb pont, hogy a listára feketén-fehéren felkerült: a magyarok nem túl mosolygós emberek, főleg idegenekre nézve. Hozzáteszik: ha valaki széles mosollyal jár az utcán, az nagy eséllyel turista, úgyhogy nem érdemes meglepődnie, ha csak a buszos túrák értékesítői állítják majd meg lelkesen.

Külföldi turisták tanácsai Magyarországról
Taxizz, vagy inkább óvakodj tőle? Mire figyelj, ha magyarokkal bulizol? Mivel szerzel jó pontot a helyieknél? Mi az, amit nagyon nem javasolt csinálni? Az alábbiakban összegyűjtötték azokat a fontos tudnivalókat, amik nem szerepelnek az útikönyvekben.Tanulj meg néhány szót magyarul!A lista első pontjaként néhány alapvető magyar szó megtanulását tanácsolják a turistáknak, amivel jó pontokat szerezhetnek nálunk. Ilyen a „kérem” és a „köszönöm”, ami viszonylag könnyen kimondható, szemben az „egészségedre” szóval, amiről leírják, hogy rosszul ejtve, a második ékezet nélkül egészen más értelmet kap a kifejezés...

Csomagolj be a fürdőzéshez!Egy kellemes budapesti utazás sok esetben valamelyik gyönyörű termálfürdőnkben végződik a turisták számára.

Megemlítik, hogy a főváros számos látnivalója jól elérhető sétával is, így számolni kell azzal, hogy az ember órákon át talpon lesz, a felfedezéshez a kényelmes edzőcipő nagyon fontos.Elővételes jegy a múzeumokbaA legtöbb, turisták által kedvelt nagyvárosra igaz, hogy a népszerű múzeumokba nem árt elővételben, akár online megváltani a jegyet, különösen a főszezonban.

Válts forintot, és felejtsd el a 20 ezrest!Egyes szállodák, éttermek, üzletek ugyan elfogadják az eurót fizetőeszközként, az ország hivatalos pénzneme a forint, ezért előfordulhat, hogy visszajárónak már ezt kapja az utazó. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az ATM-ből inkább 19 és ne 20 ezret vegyenek fel, mivel sok üzletben nem örülnek, ha az illető a nagyobb címletű bankjeggyel fizet.

A borravaló összegeA szervizdíjat egyes éttermek automatikusan felszámolják, ám ahol nem, ott 10% körüli borravaló hagyását javasolják a turistáknak, hozzátéve, hogy elég, ha a felkerekített összeget közli az illető a pincérrel, amiből a visszajárót kéri. Azt is megjegyzik, hogy ha a fizetésnél az ember egy bankjegyet nyújt, és azt mondja, „köszönöm”, azt sokan úgy értelmezik, hogy a visszajárót megtarthatja a személyzet.

Így koccints!Bár az elmúlt időszakban már sokat változott az íratlan szabályt övező szigor, a listán azért feltüntetik, hogy Magyarországon nem illik sörrel koccintani, amelynek történelmi okai vannak, hiszen Haynau és az osztrák tisztek az aradi vértanúk kivégzését követően sörrel koccintottak. Bár a fogadalom hivatalosan 150 évig szólt, magyarok társaságában ma is előkerülhet a téma. Azt javasolják, érdemes követni a társaság többi tagjának viselkedését erre vonatkozóan.

Más italokkal, így a borral vagy a pálinkával viszont fontos a koccintás a magyarok számára, még az is faragatlanságnak tűnhet, ha nem néz a másik szemébe, vagy nem üdvözli a társaságot közben.

Átverős kocsmákSajnos még mindig nincs túl jó hírünk a világban, ami a lehúzós vendéglátóhelyeket illeti. Visszatérő átverésként említik, hogy gyakran vonzó fiatal nők szólítják meg a férfiakat, hogy a italmeghívásokkal generáljanak jókora fogyasztást a bár számára. A számla kiadása után pedig rendőrséggel is fenyegetőzhetnek. Bár az ismerkedés nem tilos, az óvatosság ezekben a helyzetekben sem árt a lista készítői szerint.Zsebesek a tömegben

Azt is említik, hogy zsebtolvajok még mindig előfordulnak a nagyobb forgalmú tömegközlekedési eszközökön és látnivalóknál, ezért az értékekre fokozottan érdemes vigyázni, a zsebek helyett jobb biztonságosabb helyet választani a pénztárca vagy a telefon számára.

Éjfél után taxizz!Budapest Nagykörúton belüli pontjait meglehetősen biztonságosnak tartják éjszaka is, ám az ezen kívül eső kerületek szálláshelyeit inkább taxival javasolják megközelíteni a biztonság érdekében, főleg éjfél után.

Nincs elég orvos. Biztosítás kötése mindenféle utazás előtt javasolt, ám a magyarországi közegészségügyet illetően nem túl bizakodóak a külföldiek. Azt írják, gyakran nincs elegendő személyzet, és nem könnyű angolul beszélő ápolókat, orvosokat találni. Inkább a magánklinikákat javasolják, ha nem életbevágó kérdésről van szó.

Gyógyszertárak viszont a városközpontban bőven találhatók, nonstop nyitvatartók is, ez mellettünk szól a listán.