telonvd




Az emberek többsége azt hiszi, hogy biztosan nem szúrják ki őket a telefonos hackerek, de valójában bárki áldozatul eshet.





Az okostelefonunk mára az egyik legfontosabb holminkká nőtte ki magát, és nem az ára miatt. Ez a készülék ugyanis nemcsak kapcsolatot teremt köztünk és a barátaink között, nemcsak híreket olvasunk rajta, hanem a legfontosabb hivatalos ügyeinket is itt intézzük már. Utalunk rajta keresztül, fizetünk vele, egy kattintásra elérjük akár a személyes iratainkat, családi fotóinkat. Nem csoda, hogy nagyon rosszul érint minket, ha elveszítjük!

De nemcsak úgy veszíthetjük el az adatainkat, hogy elhagyjuk a mobilt a buszon! Ma már, amikor mindenki netezik, és rengeteg helyen használhatunk nyílt, ingyenes WiFi-t, sajnos az is előfordulhat, hogy online vírusok, telefonos hackerek áldozatává válunk. Hiába gondolod, hogy te nem vagy elég érdekes nekik, nincs mit ellopniuk tőled, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy védve vagy. Az alábbi jelek pedig egyértelműen arra utalnak, hogy sajnos már túl is vannak ezen, és meghackelték a telefonodat!

Furcsa felugró üzenetekA felugró üzenetek már önmagában gyanúsak lehetnek, de ez duplán igaz, ha a képernyő kikapcsolt állapotában is jelentkeznek. Ezekre semmiképp se kattints, és mielőbb tiltsd le őket!




Hívások ismeretlen, külföldi számokrólTalán már te is találkoztál azzal a jelenséggel, hogy külföldről hívnak téged, pedig senkit sem ismersz ott; és ha nem vetted fel, nagyon jól tetted! Ez ugyanis kifejezetten veszélyes lehet, arra utal, hogy valakik felé kiszivárgott a telefonszámod, és ha válaszolsz, a pénzed bánhatja. Szintén gyanús, ha valamilyen ismerősöd sms-ben küld neked üzenetet, ami egyértelműen vírus (linket oszt meg, hogy kattints rá). Ilyenkor sose klikkelj rá, mert rögtön a te telefonodra is felkerül a vírus, ami az összes, névjegyzékedben szereplő számnak továbbítja ugyanezt.

Túl sok mobilneted fogyNagyon gyanús, ha azt veszed észre, hogy a mobilneted szélsebesen fogy, de te nem is használtad többször, mint bármikor máskor. Ez egyértelmű jele annak, hogy meghackelték a mobilodat. Nézd meg, pontosan milyen app és mennyit használt, és vesd össze azzal, te hányszor nyitottad meg őket!

Gyorsan merül a telefonAzt vetted észre, hogy a mobilod nagyon gyorsan merül, és napjában akár kétszer is töltőre kell tenned? Pedig még csak nem is használod sokat? Persze előfordulhat, hogy már idős a készülék és az aksi nem bírja úgy, de ha nem ez a helyzet, hackerek, vírusok állhatnak a háttérben. Nézd meg, nincs-e olyan app a mobilon, amit nem te telepítettél!

Változás a beállításokbanAz egyik legnagyobb jele annak, hogy a telefonodat meghackelték, hogy új beállításokat veszel észre. Például egyes appok hozzáférhetnek a kamerádhoz, noha biztosan nem engedélyezted. Ilyenkor fontos, hogy csekkold a biztonsági beállításaidat, mert ha ezek sem úgy vannak, ahogy te hagytad, akkor nagy az esélye annak, hogy feltörték a mobilodat.

Különös appokA másik nagy jel, hogy olyan appokat találsz a telefonodon, amiket tutira nem te töltöttél le. Persze ez még nem feltétlenül jelent bajt, hiszen a legtöbb készüléken már előre telepítenek bizonyos alkalmazásokat, de ha rég vetted a mobilt, és most fedeztél fel egy appot, ami eddig tuti nem volt fent, azonnal töröld!