bvitamin kapszula




A B12-vitamin, más néven kobalamin, egy létfontosságú vízoldékony vitamin. A B-komplex vitamincsoport 8 tagja közül az egyik. Bár kritikus szerepe van a test működésében, sokan nem kapják meg elegendő mennyiségben, különösen az idősebb generációkban.





Egy 2009-es tanulmányból kiderült: A fejlett világ lakosságának 60 év feletti részében 6% körül van a B12-vitamin hiányának előfordulása.

De miért is olyan fontos a B12-vitamin?

A B12-vitamin kulcsszerepet játszik a vörösvértestek képződésében és az idegrendszer optimális működésében. Emellett a folsavval együttműködve elősegíti a sejtek anyagcseréjét, a DNS-szintézis folyamatát és a zsírsavak, valamint az aminosavak metabolizmusát.




Az emberi test nem képes saját maga előállítani a B12-vitamint, így fontos, hogy étrendünk során megfelelő mennyiségben bevigyük. A B12-vitamin fő forrása az állati eredetű élelmiszerek.

Mi okozza a B12-vitamin hiányát?
A B12-vitamin hiányának két fő oka van: a nem megfelelő táplálkozás és a vészes vérszegénység. A B12-vitamin hiánya gyakrabban alakul ki vegánok és vegetáriánusok körében, mivel leginkább az állati eredetű táplálékokban található meg.

Kik a leginkább veszélyeztetettek?
Az 50 év felettiek
Vegánok és vegetáriánusok, valamint az ő gyermekeik
Emésztési zavarokkal küzdők
Alultápláltak
Alkoholisták
Hogyan ismerjük fel a B12-vitamin hiányát?
A B12-vitamin hiányának jellemző tünetei:

Fáradtság és alacsony energiaszint
Zsibbadás és bizsergés
Alacsony vérnyomás
Bőrelváltozások
Depresszió
Szellemi hanyatlás
Pajzsmirigy alulműködés
Meddőség

Hogyan pótoljuk a B12-vitamint?

A B12-vitaminban gazdag ételek a következők:

Hal
Kagyló
Hús (különösen a máj)
Tojás
Tej és tejtermékek
Összefoglalva, a B12-vitamin hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat. Fontos tudni, hogy kik a veszélyeztetettek és milyen forrásból szerezhető be ezen értékes vitamin. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő információk birtokában képesek vagyunk csökkenteni a hiány kockázatát.