Sikerült olyan mentességeket elérni, hogy az Európai Unió Oroszországgal szemben készülő kilencedik szankciós csomagja ne veszélyeztesse Magyarország nemzeti érdekeit, így annak nem képezik részét újabb, energiaszektort érintő intézkedések – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.





Ma még fontos tárgyalások zajlanak: este a nagyköveti tanácsban kiderülhet, hogy visszavonjuk-e a közös, uniós hitelfelvételre vonatkozó vétót – Ukrajnának szánná ezt a pénzt az Unió. Szijjártó Péter bejelentkezése alapján erre most kevés az esély. az is kiderülhet, hogy megkapjuk-e az uniós pénzeket a kohéziós alapból, vagy az egészet, vagy egy részét befagyasztják és akkor nagy bajban van Magyarország.
Szijjártó a Facebook-oldalán jelentkezett be, egy élő bejelentkezésben arról beszélt, hogy egyre többet emlegetik a nukleáris fegyvereket, közben közelít a tél, a kettő együtt pedig azt jelenti, hogy a lehető leghamarabb a békét kell elérni, de Brüsszelben még mindig a háborús retorika a jellemző. Ha nem jön gyorsan a béke, annak következményeit könnyen kitudjuk számolni… Aztán a kilencedik szankciós csomagról is beszélt:
 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanácsülést követő sajtótájékoztatóján mindenekelőtt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a vitát a béketeremtés helyett továbbra is a büntetőintézkedések uralták, holott már bebizonyosodott, hogy azok “kudarcot vallottak és elhibázott politikát jelentenek”.

Ennek ellenére azt jó hírnek nevezte, hogy az újabb szankciós csomagot előkészítő tárgyalások során a kormány érvényt tudott szerezni a magyar érdekeknek, így nem lesznek újabb, energiaszektort érintő intézkedések, valamint a szolgáltatásnyújtási tilalmat illetően is sikerült kivételként meghatároztatni a nukleáris energiát minden esetben.