svajcvihar




A nyárias melegnek hétfő este egy markáns hidegfront vet véget. Viharos szelet, zivatart és nagy mennyiségű csapadékot is hoz a front. Figyelmeztetés érvényes.





Hétfő estig északnyugaton, nyugaton időnként kisebb területen egy-egy 70 km/h körüli vagy afeletti széllökés déli irányból előfordulhat. Estétől északnyugat felől egy hidegfront érkezik, amelynek átvonulásával késő estig, éjfélig a Dunántúlon, a hajnali, reggeli órákig a Dunától keletre nagyobb területen átmenetileg viharossá (60-80 km/h) fokozódik az északnyugati szél. Egyes területeken elsősorban a Dunántúl északkeleti harmadában, illetve az ország déli felében egy-egy 80-90 km/h-s széllökésre is van esély a front mentén. A Dunántúl északkeleti harmadában illetve főváros térségében tartósabban fordulhatnak elő viharos (65-75 km/h) lökések kedd reggelig.

Kedd reggelig a Dunántúl nyugati harmadában, illetve a délnyugati területeken 20 mm körüli, vagy lokálisan afeletti csapadék hullhat.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre 70 km/órát meghaladó széllökés veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya vármegyére.




A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegyére. 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyére.

Az ország északkeleti harmadában kedd reggeltől, délig számíthatunk tartósabban több alkalommal viharos (60-80 km/h, keleti határ közelében egy-egy ~80-85 km/h) lökésekre nyugati irányból. Kedd reggelig a front környezetében zivatar kialakulásának valószínűsége alacsony.

Kedd déltől estig az ország délnyugati felében a kb. Győr-Szeged vonaltól nyugatra, ezen belül kiemelten a Dél-Dunántúlon és nyugaton szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására. Zivatarok környezetében viharos szél (60-75 km/h) és néhol kis méretű jég (1 cm alatti átmérő) valószínű, intenzív záporok környezetében jégdara előfordulhat. Délután, kora este az említett területen kívül kisebb valószínűséggel és kisebb területen északkeleten van még némi esély zivatarra.