idojarasx381




  • A tél közeledtével mindig izgatottan várjuk, hogy milyen hideg és csapadékos időjárásra számíthatunk. Szerencsére a modern meteorológiai technológiáknak hála a szakemberek elég pontosan meg tudják mondani, hogy mire készüljünk a télen.
  • A legnagyobb nemzetközi szervezetek szerint az átlagosnál melegebb tél vár ránk.
  • Főleg az őszi és a téli időszak eleje lehet enyhe, míg a tél vége már hűvösebb napokat tartogat.
  • Csapadék szempontjából sokkal nehezebb megjósolni. Valószínűleg semmi rendkívüli nem fog történni, inkább átlagos mennyiségű csapadék várható.
  • A brit állami időjárás-előrejelző szolgálat, a Metoffice szerint a ősz és a tél kezdete enyhébb lesz, mint általában, és ez a jelenség fennmaradhat a tél végéig is. Persze ez még nem biztos, de

A NASA jelentése az őszi-téli időszakra :





A másik fontos időjárás-előrejelző központ az amerikai NASA-GMAO (Global Modelling and Assimilation Office). A hivatal által kiadott jelentés megerősíti a brit modelleket. Szerintük is nagyon enyhe lesz Európában és a Kárpát medencében az őszi időszak és a tél első része. Ezután viszont inkább átlagos téli időjárásra kell számítani.

A csapadékot illetően a november és a december több csapadékot hozhat, mint általában, míg a márciusra inkább a száraz időjárás lehet jellemző.

Az amerikai NOAA jelentése Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) jelentése hasonló a NASA jelentéséhez, de még világosabban mutatja, hogy az átlagosnál sokkal enyhébb telet ígér az őszi-téli hónapokra.




Csapadék szempontjából Európában az északi részekre az átlagosnál valamivel több csapadék jöhet, míg a déli részekre inkább az aszály folytatódhat. Ez alapján a Kárpát-medence a két terület között helyezkedik el.

Az előrejelzési térképek alapján a déli, főleg a délkeleti területeken inkább a szárazabb időjárásra van kilátás, különösen az időszak második felében.

A JAMSTEC jelentése a téli időszakra A Japán Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC) szeptemberi jelentése szerint a tél első részében egyértelműen melegebb téli időjárás várható, mint általában. A tél második részében ez az enyhe tendencia kissé csökken, de még megmarad, majd a tavaszi időszakra lehet átlagos a hőmérséklet.

A csapadékot tekintve a japán szakértők is átlagos értékeket várnak, a déli területeken nagyobb szárazsággal.

  • A Columbia Egyetem IRI téli előrejelzése: Az International Research Institute for Climate and Society intézet a Columbia Egyetem és a NASA közös projektje, amely a klíma kutatására szakosodott. Az intézet szezonális előrejelzései nagy tekintélynek örvendenek.

Az intézet szerint az elkövetkező tél hőmérséklete magasabb lesz, mint általában, főleg az időszak első felében. A tél végére ez a határozott tendencia gyengül, de még így is melegebb lehet a tél második fele.

Csapadék szempontjából az IRI is szárazabb időszakot vár, különösen Európa délkeleti részén.

Az ECMWF előrejelzése :Az intézet előrejelzése alapján Európa nagy része melegebb lesz az október-december időszakban. Nyugat-Európában a november és a december a magas légnyomás miatt hidegebb időjárást és kevesebb csapadékot hozhat.

Tehát összefoglalva elmondható, hogy a nemzetközi előrejelzések egy enyhébb telet jósolnak Európára.

forrás