csepkec310c3d6d1709fb wm

Fotó: Magyar Televízió/Csepke

A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb gyerekműsora, a Csepke, számos kiskamasznak nyújtott maradandó élményeket Magyarországon. A sorozat főszereplője, Karsai Veronika, immár felnőttként is a művészet szolgálatában áll. De hogyan jutott el a gyermeksztár a sikeres pantomimművészi és oktatói pályáig? Nézzük meg közelebbről az ő történetét.
A Csepke Sorozat és Karsai Veronika

Az 1984 és 1986 között futó Csepke ifjúsági pantomimsorozat a Magyar Televízió egyik ikonikus műsora volt. A sorozat a kiskamaszok mindennapi problémáit mutatta be pantomimes formában, melyben Karsai Veronika alakította a főszereplőt, Csepkét. A sorozat különlegessége, hogy Karsai Veronika szülei, Karsai Gizella és Karsai János nemcsak a való életben, hanem a sorozatban is a címszereplő szüleit alakították.

Karsai Gizella és János a pantomim műfajának kiemelkedő alakjai voltak, akik a hetvenes-nyolcvanas években világszerte ismertté váltak. Az ő szakmai irányításuk és tehetségük nagyban hozzájárult a sorozat sikeréhez és Veronika karrierjének indulásához.
Karsai Veronika Pályafutása a Csepkén Túl

A Csepkét követően Karsai Veronika több tévéműsorban és színdarabban is szerepelt. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az 1993-as Ki mit tud?-on, ahol 17 évesen megnyerte a színpadi játék kategóriát. Ez az elismerés csak tovább erősítette művészi ambícióit.

Veronika a Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-színház szakára került. Később az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán és a Veszprémi Egyetem Bölcsészettudományi Karán is diplomát szerzett. Képzései során a gdanski és a gloucestershire-i egyetemeken is tanult, széleskörű ismereteket szerezve a színház és a drámapedagógia területén.
A Pantomim Szerepe és Kihívásai

Karsai Veronika szerint a pantomim a '80-as évek fénykora óta hányattatott sorsra jutott Magyarországon. A pantomimesek sem a táncosok, sem a színészek között nem találják meg helyüket, és hivatalos pantomimes iskola sem létezik. Veronika ennek ellenére önerőből képezte magát, és mára elismert pantomimművész, mozgásrendező és oktató lett.
Művészi és Oktatói Munkásság

Veronika számos nemzetközi fesztiválon megfordult, többek között Berlinben, Bécsben, Washingtonban és Zürichben is. Budapesten több teátrumban is alkotott, mint például a Thália Színházban és az RS9-ben. A Mimage Pantomim Színház és Stúdióban több száz tanítványa volt, köztük hobbi- és profi csoportok egyaránt.
Képzések és Workshopok

Napjainkban Karsai Veronika élményszínházi workshopokat tart felnőtteknek, valamint gyerekcsoportokat is vezet. A Csepke Stúdió szeptembertől újra megnyílik minden érdeklődő előtt. Emellett a Koneli Alapítványi Általános Iskola kis csapatával is hasonló módszerekkel dolgozik. Színházi produkciókhoz is gyakran hívják különböző kreatív minőségekben.
Továbbra is a Művészet Szolgálatában

Karsai Veronika 48 évesen is aktívan dolgozik a művészet területén. Pantomimművészként, mozgásrendezőként, oktatóként és trénerként számos szerepben helytáll. Tanítványai és kollégái körében elismert és szeretett szakember, aki továbbra is a művészet és az oktatás iránti szenvedéllyel végzi munkáját.

csepkef71512a2a43aa73 wm