ujabbartstop7718 n




Megjelent egy, a könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslat a kormány honlapján, amely tiltaná, hogy a könyvkiadó vagy az importőr által meghatározott árból egy éven belül kedvezményt lehessen adni. Akkor is alkalmazni kellene a fix árat, ha a könyvet nem Magyarországon adták ki, ám az értékesítendő példányok legalább felét idehaza értékesítik.





A március 30-ig véleményezhető javaslatot azzal indokolják, hogy a kötött árak érvényesítése biztosítja a könyvkínálat sokszínűségét, illetve a kevés példányban megjelenő minőségi könyvek kiadását is. A törvény a kiadókra és az első magyarországi forgalomba hozókra vonatkozik.

Az új törvényjavaslat lényege, hogy ne lehessen a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból egy éven át kedvezményt adni. Abban az esetben pedig, ha az adott könyvet nem Magyarországon adják ki, de értékesíthető példányainak legalább 50 százalékát az országban értékesítik, akkor szintén alkalmazni kell rá a fix árat.

A törvény alapvetően az uniós országok többségében elfogadott törvényekhez hasonlóan az újdonságok védelmét szolgálja. Lényege tehát, hogy az importőr vagy a kiadó határozza meg az általa forgalomba hozott vagy megjelentetett könyv fogyasztói árát, ami a kiadó engedélye nélkül egy meghatározott ideig (a javaslat szerint 365 napig) nem változtatható meg. Ez az időtartam abban az esetben érvényes, ha az adott könyvet legalább 3 éve nem adták még ki Magyarországon.




A törvény nem vonatkozik a használt könyvekre, az iskolai tankönyvekre, valamint a szakképzési tankönyvekre sem.

A javaslat egyeztetésére ráadásul alig néhány napot adtak, ugyanis az észrevételeket mindössze március 30-ig várják, ha pedig a parlament elfogadja a törvényt áprilisban, úgy az szeptember elsején már hatályba is léphet.