koltairobert 678x381




A sors kegyetlen próbatétel elé állította Koltai Róbertet, aki egy rendkívül bonyolult és veszélyes beavatkozáson esett át: agyműtéten. Rejtélyes tünetek gyötörték, amelyek elől az orvosok is tanácstalanok voltak, hol egy jóindulatú daganatra, hol a rettegett Parkinson-kór árnyékára gyanakodva. A járás képessége elhagyta, minden lépés gyötrelem volt számára, olykor még a járókeret segítségével sem tudott mozogni. Az a pillanat, amikor tavaly, a Bujtor István Filmfesztiválon életműdíjat vehetett át, csupán ülve képes volt elfogadni a kitüntetést, mélyen szívszorító volt.





A Parkinson-kórra felírt gyógyszerek nem hoztak megváltást; ám az orvosi zsenialitás végül fényt látott a sötétben: kiderült, hogy a baj forrása nem a Parkinson-kór, hanem az agyvíz áramlásának zavara a koponyában. Az agyvíz nyomása az agyszövetre és egy létfontosságú idegcsoportra súlyos tüneteket okozott, beleértve a járás és beszéd képességének elvesztését. A műtét kimenetele bizonytalan volt, egy sorsdöntő beavatkozás, amely során egy shuntet helyeztek be, hogy normalizálják az agyvíz áramlását. [ ]

A műtét utáni napon már csodálatos javulást tapasztaltak mozgásában, és állapota rohamosan fejlődött. Beszéde és mozgása napról napra jobb lett, és most, a 79 éves Koltai Róbert büszkén állíthatja, hogy legyőzte a vészterhes időszakot, és újra az öreg önmaga. A színész legendás visszatérését a 24.hu dokumentálta, egy olyan történetet mesélve el, ami a remény erejét és az emberi szellem diadalát hirdeti.

Koltai Róbert (Budapest, 1943. december 16. –) Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.




Nem is tudom hányszor láttam már, alighanem Koltai Róbert egyik legjobb filmje.

A Hippolyt 1999-ben bemutatott színes magyar filmvígjáték. Az 1931-ben készült fehér-fekete Hyppolit, a lakáj újrajátszása. Zángon István műve alapján írta Nógrádi Gábor és Koltai Róbert. Operatőre Máthé Tibor, rendezője és producere Kabay Barna.

forrás