urtoll

Az 1960-as években a NASA az űrprogramja során hatalmas problémával találta szembe magát: a golyóstoll, működési elvéből következően nem működik a súlytalanság állapotában, így az űrben nem tudnak írni.

Beindítottak egy programot, amely során mintegy 1 millió dolláros költséggel sikerült is egy tökéletesen működő példányt elkészíteniük.

A szovjetek eközben ugyanezen problémával találkoztak. Rövid tanakodás után úgy döntöttek, hogy az űrben inkább ceruzát használnak. :)




A történetet mindig előhozzák, amikor csak azt akarják érzékeltetni, hogy nagyobb szervezetek milyen összetett, bonyolult szerkezeteket gyártanak, miközben egy apró ötlettel áthidalható lenne a probléma. A tanulságos történetnek csak egy baja van, hogy nem igaz.” – Írta az Index.





NASA szerint a kezdeti időkben mind a szovjet, mind pedig az amerikai asztronauták a ceruzás megoldást használták űrutazásaik során. Olyannyira, hogy az amerikaiak 1965-ben több mint 4000 dollárt költöttek 34 mechanikus űrceruzára, ami szemet is szúrt az egyszerű polgároknak az űrkutatási hivatal költségvetésében. A gyakorlat azt mutatta mindkét félnél, hogy hosszútávon a ceruza nem lesz a legjobb megoldás a kozmoszbeli jegyzetelésre: mivel a kitörő ceruzahegy mind a legénységben, mind a műszerekben komoly gondokat okozhat.