gorillaeskisfiu
1996-ban az Egyesült Államokban, Illinois államban egy állatkertben egy gorila magas szintű empátiát bizonyított egy kisgyermek iránt.
Egy ismeretlen anyuka szem elől veszítette 8 éves kisfiát, aki átmászott egy korláton, és beesett a gorillák közé. A 6 méter zuhanás következtében a fiú eltörte a kezét és egyéb súlyos sérüléseket is szenvedett.
A ketrecben hét gorilla élt. A gorillákról köztudott, hogy nagyon territoriális állatok. Családjuk védelmében akár élethalálharcot is vívnak. Becslések szerint a hím ezüsthátú gorillák ereje legalább 10 felnőtt ember erejével bír, bár egyes becslések szerint még ennél is nagyobb.
Az egyik gorilla, akit Binti Jua-nak, azaz "a napfény lányának" hívnak, azonban odament a fiúhoz, és a karjaiban ringatta, miközben saját kisgyermeke a hátán volt. Ezután átment a ketrec szélére, és megvárta, hogy az állatgondozók eljöjjenek, és kiszabadítsák a gyermeket.
Binti békésen átadta a gyermeket, majd visszatért a többi gorillához.
Binti világszerte ismertté vált, és a következő hetekben rendszeresen jutalomfalatokat kapott. A kisfiú és az anya kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek a sajtóval, hogy a kisfiú 4 napig kórházban volt.
Az állatviselkedési szakértők azt állítják, hogy Binti az anyai ösztöneit használva vigyázott a gyerekre. Ezt befolyásolhatta az is, hogy akkoriban vele volt saját kis gorillája, akit Koolának hívtak.
Binti Jua ma is él, és nemrég nagymama lett.