downszindroma




A Missouri állambeli St. Charlesban élő Christian Bowers Down-szindrómás, ami nem akadályozta meg abban, hogy a középiskolában barátokat szerezzen. De a Today szerint miután leérettségizett, és elhagyta az iskola szociális légkörét, nehezen talált barátokat. A helyzetet tovább rontotta, hogy a testvérei állandóan vendégül látták az ő barátaikat.





“Hétvégenként Christian végignézte, ahogy idősebb testvérei máshol alszanak és partikon vesznek részt, míg ő egyedül ült” – mondta a Todaynek az édesanyja, Donna Herter. Hat hónappal az iskola befejezése után Bowers folyton azt kérdezte az édesanyjától:

“Mikor jönnek át a barátaim?”, de az anyja nem tudott mit mondani neki.

Herternek fogalma sem volt, mit tegyen. A felnőtteket nem lehet barátkozásra kényszeríteni, de nem bírta elviselni, hogy a fiú szenvedjen. Ezért úgy döntött, hogy fizet valakinek, hogy a barátja legyen. Így számíthatott rá, hogy eljönnek és időt töltenek a fiával.




“Keresek egy fiatalembert, 20-28 év közöttit, aki szeretne egy kis plusz pénzt keresni” – írta egy Facebook-bejegyzésben. “Havonta két nap két órát fizetek azért, hogy a fiam barátja legyél. Mindössze annyit kell tenned, hogy leülsz vele és videojátékokat játszol a szobájában. Semmi mást. A fiam 24 éves, Down-szindrómás, és nincsenek vele egykorú barátai. Nem leszel vele egyedül, én vagy a nagyapja leszünk otthon.”

 

Hozzátette, hogy a fia nem tudná, hogy az embereknek fizetnek azért, hogy vele lógjanak, és kitartott amellett, hogy nem fogad el ingyenes segítséget, mert biztos akar lenni abban, hogy rendszeresen megjelennek.

Herter nem hitt a válasznak. A február 2-i közzététele óta a poszt 26 000 kommentet és közel 60 000 megosztást kapott, és a reakciók túlnyomórészt pozitívak voltak. Herternek egy közösségi naptárat kellett készítenie a fia számára, hogy lépést tudjon tartani az összes játszótárssal.

“Még mindig vannak emberek, akik üzeneteket küldenek, és újabb és újabb időpontokat adok hozzá, és egyszerűen nem tudom abbahagyni a mosolygást, és ez nem is nekem szól, hanem neki” – mondta a KMOV-nak.

“Évek óta nem volt ilyen boldog, évek óta nem láttam ilyen boldognak”.

Rendőrök egy csoportja megállt a háznál, hogy pizzát és sütit egyenek, és videojátékokat játsszanak Bowersszel. Billy Mayhall, az STL Youth Sports Outreach alapítója összefogott egy csapat adományozóval, hogy vásároljanak Bowersnek egy új, 65 colos síkképernyős televíziót a videojátékaihoz. Adtak neki néhány St. Louis Blues-jegyet is.

“Ez egy igazán szívszorító poszt volt, tényleg az volt” – mondta Mayhall a KMOV-nak. “Az emberek most kezdik látni, hogy sok ilyen speciális igényű gyereknek szüksége van valakire az életben, ahogy nekünk is, semmiben sem különbözik.”

Herter szerint a fia most júliusig foglalt.

Ez a történet gyönyörű példája annak, hogy egy szülő segítségért folyamodik, a közösség pedig támogatásukról biztosítja őket.

Herter jelentős kockázatot vállalt azzal, hogy nyilvánosan pénzt ajánlott fel valakinek, hogy a fia barátja legyen.

De nem törődött vele; végül minden a fia boldogságáról szólt.