A vártnál hamarabb, északkelet felől érkező rendkívül hideg levegővel ér véget az ősz. A jövő héten ugyan 10-12 Celsius fok is lehet Közép-Európában, ám ebből az enyhülésből igen keveset fogunk érezni.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront vonul át térségünk felett, amely jelentős lehűlést ugyan nem fog okozni, de felszakadozik a felhőzet és több nap után végre hosszabb napos időszakok is várhatók pénteken és szombaton. Viszont azzal, hogy kevesebb felhő lesz felettünk, erősödik az éjszakai lehűlés, helyenként reggelente fagyni fog, amely november közepén már nem igazán meglepő. Nyugat-Európa fölé továbbra is enyhe levegő áramlik, így arrafelé folytatódik az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időjárás, írja a Kiderül.hu.
A hétvégén az Atlanti-óceán partvidékének közelében újabb intenzív ciklon jelenik meg, amely Észak-Afrika irányából rendkívül enyhe levegőt szállít a kontinens fölé, és magasabb légrétegekben akár 10-12 fokkal is melegebb lehet az átlagosnál. Ebből a felszínen azonban ebből nem sokat fogunk érzékelni, hiszen az enyhülés miatt ismét hatalmas ködmezők alakulhatnak Közép-Európában. Ezzel szemben például Nyugat-Európában az erős légmozgás miatt nem tud tartós köd kialakulni a maximumhőmérséklet még a 15-20 fokot is elérheti.

Jövő hét közepén viszont a kontinens időjárását meghatározó hatalmas kiterjedésű anticiklon észak felé mozdul el, így északkelet felől a korábbinál jóval hidegebb levegő érkezik térségünkbe. A hegyvidéki területeken már hózáporok is előfordulhatnak és Közép-Európában, így Magyarországon is néhány napig télies jelleget fog mutatni az időjárás.

Előrejelzés: Meddig tart a havazás? Kiderül - Időjárás