most rkezett

Az Európai Unió nemrég úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak választania kell egy végleges időszámítást, ezzel pedig az a céljuk, hogy az óráinkat soha többé ne kelljen állítani.

Hamarosan, március 26.-án kezdetét veszi a nyári időszámítás, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell állítani az órákat. A téli időszámítás pedig október 29.-én, vasárnap lesz aktuális, amikor 3:00 óráról 2:00-ra állítjuk majd vissza az órákat.




Az óraátállítást annak idején azért vezették be, mert a téli, az eredeti időszámítás nyáron nem alkalmazkodik a lakosság ébrenlétéhez, így esténként fölöslegesen világítunk. A nyári időszámítástól energiamegtakarítást reméltek.


Ez még ma is megvalósul, ám – tekintve, hogy az elektronikus eszközök megjelenésével a világítás elenyésző részét teszi ki a lakossági áramfogyasztásnak – mára a megtakarítás jelentéktelen mértékűre zsugorodott.





Azt viszont több kutatás is kimutatta, hogy az óraátállítás nem tesz jót a közérzetnek. Így logikus az óraátállítás eltörlése.