magafutesiszamlakgaz34343401

 

Jönnek a Magasabb Gázszámlák! ERRE NAGYON FIGYELJEN!

A magyar háztartásoknak magasabb gázszámlákra kell számítaniuk.
A szokatlanul hideg szeptemberi időjárás miatt sok otthonban megnövekedett gázfogyasztás várható, számolt be az Infostart. Az MVM augusztus 1-jétől módosította a kedvezményes gázmennyiség kiszámításának módját: a rezsicsökkentett mennyiséget napi fix értékek szerint állapítják meg, függetlenül az időjárási körülményektől. Ha egy hónap a vártnál hűvösebb, ez extra költségeket eredményezhet – ahogyan ez szeptember második felében is történt. Az előre meghatározott kedvezményes mennyiség ugyanis nem igazodik a tényleges hőmérsékleti viszonyokhoz.
ÍGY NEM LÉPI ÁT A HAVI KERETET:

Budapesten például szeptemberben nyolc olyan nap volt, amikor a megszokottnál hidegebb idő miatt a háztartásoknak több gázt kellett használniuk, mint amennyi a kedvezményes keretbe fért volna. A hónapra meghatározott 32 köbméter rezsicsökkentett árú gáz sokak számára nem bizonyult elegendőnek. Hideg időben egy gázkazán napi 3-8 köbmétert is fogyaszthat, így a havi keret könnyen túlléphető.

Ha a fogyasztás meghaladja a kedvezményes keretet, az ügyfeleknek piaci árat kell fizetniük, ami jelenleg 767 forint köbméterenként. Ez jelentős eltérést jelent a kedvezményes, 102 forintos köbméterárral szemben, és akár 10 ezer forintos különbséget is okozhat a szeptemberi számlákban. Bár az év végén visszatérítik a túlfogyasztást azoknak, akik az éves keretüket nem lépik túl, erre a pénzre várhatóan csak a következő tavasszal számíthatnak a fogyasztók.

Forrás