gyertya


A 89. életévében elhunyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. A Harry Potter-filmekben McGalagony professzorként ismert színésznő több mint hetven évig tartó pályafutást tudhatott magáénak, mind a filmvásznon, mind a színpadon, és Nagy-Britannia egyik legismertebb, legkedveltebb művészeként tartották számon.

Halálhírét családja jelentette be a BBC-nek. Fiai, Toby Stephens és Chris Larkin közleményben tudatták, hogy Maggie Smith péntek reggel hunyt el a kórházban.

Dame Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Angliában. Apja patológus, anyja titkárnő volt. Színészi karrierje 1952-ben indult az Oxford Playhouse-ban, később a Broadway színpadain is szerepelt. Judi Dench mellett a brit színházi világ egyik legjelentősebb alakjává vált, és tagja volt a Londoni Nemzeti Színháznak, valamint a Royal Shakespeare Company-nak. Élete során több mint hatvan filmben és hetven színdarabban játszott. 1990-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, és azóta viselte a Dame címet.

A színésznő olyan filmekben és sorozatokban is emlékezetes alakítást nyújtott, mint az Apácashow, a Downton Abbey, a Hook, a Nanny McPhee és a nagy bumm, a Copperfield Dávid, az Elvált nők klubja és az Eltakarítónő. Ennek ellenére legismertebb szerepe mégis a Harry Potter-filmek McGalagony professzora maradt. 2001 és 2011 között alakította ezt az ikonikus karaktert, ahol olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Alan Rickman, Gary Oldman, Richard Harris, Helen McCrory és a tavaly elhunyt Michael Gambon.