avilaglegmagyanyosabbhaza3242432424xxx 768x400

 

A 2800 méteren fekvő titokzatos Buffa di Perrero a „világ legmagányosabb háza” címet viseli, és egy nem hagyományos turisztikai attrakciónak számít a festői olasz tájban. Ez az elszigetelt épület, amely az olasz Dolomitok meredek lejtőin található, egy évszázada lakatlan, de varázsa változatlan maradt.

Amikor a Dolomitok sziklás kontúrjain mászunk 2800 méter magasságban, felfedődik a Buffa di Perrero. Azonban ennek a különösen elhelyezett háznak a származásának története még mindig rejtély. Az évek során spekulációk merültek fel arról, hogyan tudtak a munkások, akikről azt mondják, hogy az I. világháború alatt dolgoztak, hozzáférni ehhez a nehezen megközelíthető területhez, hogy ott építkezzenek. A Buffa di Perrero zűrzavaros története legendákkal van körülvéve.

A helyi hagyomány szerint az olasz katonák építették ezt a rejtett menedéket, hogy védelmet találjanak a rossz időjárás elől, és elrejtőzzenek az Osztrák-Magyar Monarchiával folytatott összecsapások során. Téglafalú, lejtős tetővel, négy keretezett ablakkal és egy sor kemping székével épült, ami sokakat arra késztet, hogy elgondolkodjanak, hogyan szállították az építőanyagokat erre a távoli helyszínre.

A veszélyes szakaszokkal rendelkező ösvényen, amely a mini-struktúrához vezet, vaslépcsőket és köteleket helyeztek el a Via Ferrata-n, az „iron road”-on. Úgy vélik, hogy több mint egy évszázaddal ezelőtt a katonák az I. világháború alatt építették ezt a menedéket, hogy pihenjenek, tárolják a készleteket, és stratégiai megfigyelőpontként szolgáljanak az Osztrák-Magyar Monarchia közeledő erőivel szemben.

A globális konfliktus során, az olasz fronton számos hasonló „bivak” létesült, mivel mindkét hadsereg gyalogosan harcolt és bombázta a hegyeket nehéz tüzérséggel, lavinákat és tragédiákat okozva, mint például a hírhedt „Fehér péntek” a Marmolada hegyen 1916 decemberében. Az időjárás okozta károk továbbra is fenyegetést jelentenek a régióban, és a helyi újság, az Il Dolomiti jelentései szerint a menedék „használhatatlanná” vált a tető összeomlása után.

Hogyan lett híres ez az elszigetelt struktúra? A kalandorok betekinthetnek a titokzatos házba a vaslépcsők, lépcsőfokok és kötelek segítségével, amelyek a Via Ferrata meredek sziklafalaihoz vannak rögzítve. Azonban a szürke fa belső tér csalódást okozhat, mivel csak néhány fehér fa szék és alig más berendezési tárgy található benne.

A szűk tér fa dekorációkkal arra utal, hogy a katonák vagy a modern felfedezők kihasználhatták a lehetőséget a pihenésre, ami logikus, mivel a Dolomitok egyes ösvényei körülbelül egy hetet is igénybe vehetnek a teljes átkeléshez. Ezen egyedülálló tartózkodás ihlette az Auronzo-i Olasz Alpin Klubot (CAI), amely egy modern menedéket épített a Forcella Marmarole-hágónál. Ez a modern menedék akár 12 fő befogadására is alkalmas, és helikopterrel spektakulárisan elhelyezték, hogy a hegyből való leszállás illúzióját keltse.

A kalandorok, akik készek egy ötórás, részben felvonóval támogatott, kihívást jelentő utazásra, felfedezhetik ezt a látványos menedéket, amely emlékeztet a Buffa di Perrero-ra.

Mint minden híres mérföldkő, a Buffa di Perrero is inspirálta a másolatokat. Az Auronzo-i Olasz Alpin Klub (CAI) egy modern menedéket szállított a Forcella Marmarole-hágóra helikopterrel, amely öt órás túrát igényel, amely a látszólag lefelé haladó szerkezetben ér véget. Míg a titokzatos épület panorámáját kínálja, a környező táj és a panorámás kilátások továbbra is a legfontosabb vonzerejét jelentik ennek a távoli helynek.

 

Forrás