Mozgolepcso 1




Gondolkodtál már ezen valaha?





A mozgólépcsőket naponta emberek milliói használják világszerte. Gondolkoztál már azon, hogyan is működnek valójában a mozgólépcsők?

Valójában ez a berendezés két mozgó láncból és két pár kerékből áll minden lépcsőfoknál. Ezt az egész szerkezetet egy elektromos motor hajtja. A szállítószalaggal ellentétben a mozgólépcső egyfajta szállítóeszköz, amely lépcsőkből áll.

A korábbi modellekben (1980-as évek körüli modellek) a lépcsők fából készültek, de egy időben szörnyű tüzet okoztak a londoni metróban. A vizsgálat során kiderült, hogy egy cigarettát gyújtó férfi egy égő gyufát ejtett rájuk. Valójában a lépcsők között felhalmozott kenőolaj és maradék szemét gyulladt meg. Ezt az esetet követően kezdődött a barázdált mozgólépcsők gyártása, hogy megakadályozzák, hogy bármilyen apró részecske (műanyag, cukorkacsomagolás… általában véve törmelék) bejusson a lépcsők közötti terekbe.




A szalagon lévő barázdák valójában növelik a mozgási biztonságot a mozgólépcső elején és végén. A hornyolt lemezek szorosan illeszkednek a felső platformhoz. E barázdák és tapadókefék nélkül a peronon lévő rés olyan veszélyes pont lenne, amelyben számos tárgy megakadhatna vagy beszorulhatna.

A legpontosabb választ arra a kérdésre, hogy miért készülnek a mozgólépcső lépcsőfokai barázdált formában, Mitch Rees-Jones adta meg : „A barázdákat úgy tervezték, hogy a mozgólépcső végén ne akadjon meg semmilyen törmelék vagy emberi láb. Ahogy az egyes lépcsőfokok közelednek a mozgólépcső végéhez, a barázdák beleilleszkednek a mozgólépcső legvégén lévő fésűs lemezbe (attól függően, hogy milyen irányban halad a mozgólépcső), így a cipőket/csomagokat/egyéb tárgyakat a fogak felfelé tolják, megakadályozva, hogy azok beszoruljanak.