jupiterholdnev




A NASA Üzenet a palackban kampánya arra kéri az embereket szerte a világon, hogy írják alá a nevüket a vershez, amelyet Ada Limón amerikai költő írt. A vers összekapcsolja a két vízi világot – a Földet, amely arra vágyik, hogy elérje és megértse, mi teszi lakhatóvá a világot, és az Európát, amely még feltáratlan titkokkal vár. A kampány a NASA, a US Poet Laureate és a Library of Congress különleges együttműködése, amely egyesíti a művészetet és a tudományt.





A verset a NASA robotizált Europa Clipper űrszondájára vésték, a résztvevők neveivel együtt, amelyeket az űreszközre szerelt mikrochipekre vésnek. A vers és a nevek együtt 1,8 milliárd mérföldet tesznek meg az Europa Clipper Jupiter-rendszerbe vezető útján. Az Europa Clipper 2024 októberében indul a NASA Kennedy Űrközpontjából, és 2030-ra a Jupiter körüli pályára áll. Több éven keresztül több tucat elrepülést hajt végre a Jupiter jeges Európa-holdja mellett, részletes méréseket gyűjtve annak megállapítására, hogy a Holdnak megfelelőek-e az élet feltételei.

Nem ez az első palackposta az idegenek számára

Nem az Europa Clipper űrszonda az első, amelynek a fedélzetén az emberiség által küldött üzenet található. Már évtizedekkel ezelőtt is szerettünk volna kapcsolatot teremteni egy lehetséges idegen civilizációval, ezért 1977-ben Carl Sagan amerikai csillagász, a Cornell Egyetem csillagászati és űrtudományi tanszékének professzora két hanglemezt helyezett el a Szaturnusz és Jupiter felé közlekedő Voyager 1 és Voyager 2 nevű űrszondák rakterében, amelyeket „a kozmikus óceánba kilőtt palackpostaként” emlegetett.




Itt tudod megadni a neved a palackposta üzenethez és a vershez!
https://europa.nasa.gov/message-in-a-bottle/sign-on/