ujcsodaszer
Az úttörő gyógyszert, a szemaglutidot a briteknél márciusban engedélyezték a lakosság komoly elhízási válságának kezelésére. Enyomja az étvágyat, tesztjei során a betegek testsúlyuk egyötödét leadták. A brit és nemzetközi kutatók, valamint a felhasználók azonban nemcsak testsúlycsökkenésről számoltak be, hanem a kényszeres viselkedések elhagyásáról is.

Alkoholista és dohányzó alanyok azt mondták, elveszítették érdeklődésüket szenvedélyük iránt, de a körömrágáson és a vásárlási mánián is segített. A londoni Imperial College kutatóinak egyik tanulmánya megállapította, hogy a gyógyszer csökkentheti az agy azon területeinek aktivitását, amelyek a függőséggel kapcsolatosak. Vagyis közömbössé tehet a rossz szokások iránt.
Tony Goldstone egyetemi docens, agykutató, a kutatás vezetője elmondta:

Minden bizonyíték arra utal, hogy a hasonló gyógyszerek képesek kezelni a függőséget. Nem tudjuk, mi történik, de feltételezzük, csökkenthetik az agyban felszabaduló kémiai dopamin mennyiségét bizonyos ingerekre, például dohányzásra vagy alkoholra, esetleg kényszeres a viselkedésekre – vásárlásra, internetfüggőségre, szerencsejátékra.

Kis gyógyszertörténet

A szemaglutidot először a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kapták vércukorszintjük beállítására, és Ozempic márkanéven árusították. De mivel a felhasználók jelentős súlyt is veszítettek a kezelés során, továbbfejlesztett változatát, a Wegovyt bevetették a fogyókúrás szerek piacán is. A gyártó, a dán Novo Nordisk több szemaglutidot adott a Wegovyhoz a fogyás specifikus kezelésére.
Az Egyesült Királyságban a 30 feletti BMI-vel rendelkező emberek használják, népszerűsége nőttön nő, de egyre több jelentés érkezik furcsa (pozitív) mellékhatásairól.  A Reddit közösségi oldalon több százan írják le, hogyan változtatta meg a Wegovy az életüket váratlan módon.

EZEK KÖZÖTT SZEREPEL AZ ALKOHOL IRÁNTI VÁGY CSÖKKENÉSE, TÖBB ÉVTIZEDNYI KÖRÖMRÁGÁS ABBAHAGYÁSA, A DOHÁNYZÁS, A CSOKIEVÉS ÉS A KÉNYSZERES VÁSÁRLÁS SZENVEDÉLYÉNEK MEGSZŰNÉSE.

Egy férfi a The Mail on Sundaynek nyilatkozva felfedte, hogy a szemaglutid nemcsak csökkentette az alkoholfogyasztás iránti vágyát, hanem teljesen lehozta a fogcsikorgatásról és a körömrágásról is. 

A tudósok még nem tudták kideríteni, mi a hatásmechanizmusa, de az biztos, hogy a szemaglutid egy olyan gyógyszercsalád része, ami a bélben lévő GLP-1 nevű hormont utánozza. A hormont a szervezet bocsátja ki, amikor eszünk, és jeleket küld az agynak, amikor jóllaktunk.