legkondi1




 





A nyári meleg beköszöntével egy időben a légkondiszezon is kezdetét veszi, ám ha nem figyelünk, egy, akár halált is okozó kór terjedhet el a levegőben.

Kevesen tudják, de a legionella nevű baktérium, amely halált is okozhat, a légkondikban is megtalálható. Ez a mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium hamar elszaporodik a vízben. Akkor okozhat súlyos betegséget, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi – írja a Ripost a laboratium.hu cikke nyomán.

A baktérium által okozott megbetegedés, a legionellózis egy atípusos tüdőgyulladás, ami




a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet. Lázzal, száraz köhögéssel jár.

A baktérium szaporodásának leginkább a 20-50°C-os vízhőmérséklet, a szükséges tápanyagok és a pangó víz (csövekben, vízrendszerben álló víz) megléte kedvez – egy rég használt közfürdőben vagy wellness-szállóban, étteremben, kórházban, de egy légkezelő-berendezésben vagy légkondicionáló berendezésben is előfordulhat.

A lap szerint a légkondicionálók okozta megfertőződés az idős, legyengült szervezetű emberek számára jelent nagy kockázatot. Az otthoni klímát azonban nem kötelező laborban ellenőriztetni, viszont javallott egy szakemberrel kitakaríttatni azt, mielőtt újra használni kezdjük. A fürdők, éttermek és az ipari létesítmények vízrendszereinek esetében kötelező folyamatosan ellenőriztetni a legionella jelenlétét, mert súlyos megbetegedést okozhat.