lekvarbefott

Nincs is jobb a házi lekvároknál. Sokkal gyümölcsösebb az ízük, mint a bolti változatoké és természetesen tudjuk, hogy miből készülnek. Ha saját magadnak főzöl lekvárt, akkor két módszer közül választhatsz: sima főzés és pektines.

A lekvárok már önmagukban elég magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek, ezért nem feltétlen szükséges extrában még cukrot is hozzáadni. A boltban vásároltak többnyire mind cukrosak és tartósítószert is tartalmaznak. De cukor nélkül is lehet tartós lekvárt készíteni, bár ez némi gyakorlatot és türelmet igényel.




Bogyósak, alacsony szénhidrát tartalommal

Az összes gyümölcs közül a bogyósak azok, amelyeknek a legalacsonyabb a szénhidrát tartalmuk, azonban belőlük is lehet nagyon finom, ízes lekvárokat készíteni cukor nélkül. Ha alacsony szénhidrát tartalmú étrendet folytatsz, ez a legjobb választás.





Néhány megfontolás mielőtt elkezdenéd

Mivel a cukor általában arra szolgál, hogy a mikroorganizmusok szaporodását gátolja, ezért az olyan lekvárokat, amelyekbe nem teszünk cukrot, érdemes hűteni. Általában két hétig hűtőben is eltarthatóak, ezen felül fagyasztóban kell tárolni őket.

Sima főzés

A legegyszerűbb módszer, amikor a gyümölcsöt némi víz hozzáadásával megfőzzük. Nagyjából 3 órán keresztül kavargatva hagyjuk főni. Ekkor elpárolog a víztartalmának egy része és egy csésze gyümölcsből nagyjából 1/2 csésze lekvár lesz. Ilyenkor lehet adni hozzá édesítőszert ha nem találjuk elég édesnek, de lehet teljesen natúran is főzni.

A magasabb pektin tartalmú gyümölcsöket érdemes ilyen módszerrel készíteni, mint a szilva, kajszibarack, alma, ribizli. A főzés időtartamától is függ a lekvár sűrűsége.




Pektines módszer

Vannak olyan gyümölcsök, amelyek alacsonyabb pektin tartalommal rendelkeznek, és ilyenkor elkél a segítség, ami pektin formájában érkezik. Ezt főzés közben a gyümölcshöz kell adni. Válassz egyszerű, cukormentes pektint. 60g pektin nagyjából 10 kg gyümölcs befőzéséhez elegendő. Ehhez extrában érdemes még citromsavat, citromlevet is adni, amelytől szebb színűek és tartósabbak lesznek a lekvárok.

Alacsonyabb pektin tartalmú gyümölcsök a szamóca, eper, cseresznye, meggy, kivi, narancs.

tudasfaja.com