izzadás

Az izzadás a test természetes reakciója a külső hőmérséklet megváltozására, ugyanakkor, kiválasztási, méregtelenítési módszer is. A túlzott mértékű és szaggal járó izzadság azonban mindenki számára kellemetlen állapot, amely mögött biztosan komolyabb ok húzódik meg. 

Annak érdekében, hogy kezelhető, illetve megelőzhető lehessen, fontos, hogy kiderítsük, mi lehet a mögöttes ok. A következők állhatnak az átlagtól eltérő izzadás hátterében.




1# Stressz

Untig ismételt dolog és az ember úgy érzi, hogy minden egészségügyi állapotért ezt teszik felelőssé. Sajnos valóban negatívan tudja befolyásolni szervezetünk működését a krónikusan fennálló stressz és ezt nem szabad félvállról venni. Nem ritka, hogy valaki stressz vagy szorongás miatt izzad.





2# Pajzsmirigy probléma (túlműködés)

Ilyenkor a pajzsmirigy túl sok hormont állít elő. Ennek számos tünete lehet, mint szapora szívverés, gyakori izgatottság, idegeskedés, meleg tűrés csökkenése, indokolatlan súlyvesztés és túlzott izzadás is.

3# Alacsony vércukorszint

Ha leesik valakinek a vércukra, akkor a környezet hőmérsékletétől függetlenül elkezd verejtékezni. Ezzel együtt jelentkezhet erős éhségérzet, nyugtalanság, szédülés, zavartság és látási problémák.




4# Hiperhidrózis

Ilyenkor túlzott izzadás tapasztalható egy bizonyos területen: hónalj, tenyér, talp, nyak. Ezeken a területeken van a legnagyobb számban izzadságmirigy, ezért itt alakul ki. Ugyan sok kellemetlenséget tud okozni, viszont orvosi vizsgálat után a megfelelő kezeléssel visszaszorítható.

5# Gyógyszerek mellékhatása

Gyógyszerek is kiválthatják mellékhatásként a túlzott izzadást. Ide tartoznak például az antibiotikumok, a vérnyomás gyógyszerek és a pszichiátriai gyógyszerek is. Ellenőrizd a betegtájékoztatót.

6# Menopauza

Intenzív meleg érzés indul ki a mellkas régiójából és a fej felé tart, amit izzadás kísér. Ez a közeledő menopauza jele lehet. Amikor változik az ösztrogén szint a szervezetben, akkor a menstruációs ciklus felborul és az ilyen tünetek természetesek.

7# Elhízás

Az egészségtelen életmódbeli tényezők együttese előbb vagy utóbb elhízáshoz vezet, amely másodlagos hiperhidrózissal jár és az életet még kényelmetlenebbé teheti.