Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség.

Szerintük ugyanis nyilvánvaló, hogy az intézkedés nem érte el célját. A Híradónknak nyilatkozó szakértő szerint a legnehezebb helyzetben a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak. Az adatok szerint 2022-ben négyezer üzlet zárhatott be az árstop okozta nyomás miatt. Az ATV Híradó riportja.




Az árstop okozta nyomás miatt december harmincadikán végleg bezárt az élelmiszerbolt az egyik 19. kerületi áruházban. Ahogy Neubauer Katalin Híradónknak fogalmazott, ez az üzlet a magyar kereskedők egyik zászlóshajója volt.





Az intézkedés alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak, ami mostanra különösen nehézzé vált, hiszen a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése komoly plusz terheket jelentenek a kereskedőknek.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza.

“Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki” – fogalmazott híradónknak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.




Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta, a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, ugyanis a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Ráadásul a rögzített árú termékekre továbbra is nagy az igény.