Szigorú döntést hozott a kormány év végén, minden vásárlót érint Magyarországon





Éjszaka jelent meg a rendkívüli határozat.
A magyar kormány hiába fagyasztotta be több alapvető élelmiszer árát, az árstopos termékek sokszor hiánycikkek a boltok polcain. Az ünnepek előtt is óriási volt a roham a magyarországi üzletekben, de több helyen is arra panaszkodtak a vásárlók, hogy nem kaptak cukrot, tojást, vagy tejet.
Mi magunk is többször találkoztunk olyannal, hogy akár a Tescóban, akár a Lidl-ben nem kaptunk az árstoppos 2,8 százalékos UHT tejből, hiszen egy darab sem volt belőle, mi több, az ártáblája sem volt már kint.

Emiatt szigorú döntést hozott a magyar kormány, amiről éjszaka jelent meg a hivatalos határozat a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében 2023. január 13-tól a kereskedőknek kötelezően tartaniuk kell elegendő mennyiséget az árstoppos termékekből, mostantól kétszer annyinak kell lennie a boltok készletein, mint amennyi az árak befagyasztásakor volt.

Karácsony előtt több üzletlánc is mennyiségi korlátozásokat vezetett be annak érdekében, hogy mindig legyen elegendő az ársapkás termékekből. Az Aldi például minden befagyasztott áru termékekre kivetette a “mindenből csak 1 egységnyi”-szigorítást, ami azt jelentette, hogy cukorból csak 1 kilogrammot, tejből pedig csak 1 litert lehetett egyszerre vásárolni. Hogy január közepétől megoldódik-e a készlethiányokat érintő probléma, az pár hét múlva kiderül.