A történet előzménye, hogy idén október hónapban tíz önkiszolgáló pénztárral bővítette a Lidl a Budapest Lövölde téri boltját. Ugyanakkor a modernizáció irányába tett lépésnek nem mindenki örült. Sokan felháborodtak, elsősorban a nyugdíjasok, akik még az önkormányzatnál is bepanaszolták az áruházláncot.




Nagy volt a felzúdulás, amikor az egyik belvárosi Lidl-ben szinte csak automata kasszák kezdtek el működni. Végül még a VI. kerületi önkormányzat is beszállt a nagy Lövölde téri kasszaháborúba. A megoldás olyan, mintha Brüsszelben született volna: mindenki nyert és mindenki veszített egy kicsit. 





„Nem kellett volna a régi rendszerhez nyúlni. Az új kasszáknál nagyon le kell hajolni, kényelmetlen, és nehéz bennük megtalálni, amit keres az ember. Nekem van bankkártyám, de nem szeretem használni” – így kommentálta a Lövölde téri Lidlből kilépő egyik idősebb vásárló csütörtökön az új, de a jelek szerint még alakuló rendszert. 

Egy másik, 40 év körüli vásárlójuk viszont azt mondta: alig várta, hogy itt is olyan önkiszolgáló kasszák legyenek, mint például a Tescóban vagy a Sparban. „Sokkal gyorsabban sorra kerül az ember. Évek óta ide járok, láttam már kígyózó sorokat itt, ha több a kassza, gyorsabban kijut az ember. Jók ezek az önkiszolgálók, ha meg valami baj van, ott áll egy eladó, és segít” – fogalmazott.

A Lidl októberben, az egység felújítása után üzemelte be új kasszarendszerét: tíz önkiszolgáló pénztárat állítottak csatasorba. 




A Lövölde tér környékén mindez akkora megrökönyödést váltott ki egyesekből, hogy a VI. kerületi önkormányzatig is elértek az ügy hullámai. 

Beleznay Zsuzsanna, Terézváros kereskedelemért, turizmusért és köztisztaságért felelős alpolgármestere október végén arról írt a Facebookon, hogy Szász Károly idősügyi tanácsnokkal közösen egyeztetni fog az üzletvezetéssel, mivel több szépkorú terézvárosi lakos jelezte, hogy ezek a kasszák túl nagy kihívást jelentenek számukra. 

Soproni Tamás polgármester pedig arról tájékoztatta a lakosságot, hogy az alpolgármester és az idősügyi tanácsnok azt kérte a Lidltől, hogy legalább egyetlen valódi, hagyományos kasszát telepítsenek. Valójában a tíz önkiszolgáló kassza mellett mindig volt egy hagyományos kassza, ebben azonban gyakran nem volt pénztáros, és a mérete is sokkal kisebb volt, mint a korábban használt, hagyományos társaié. A 444.hu korábbi cikke szerint az az egyetlen kis hagyományos kassza is inkább alibimegoldásnak tűnt, mintha inkább az önkiszolgáló megoldásra akarnák biztatni a vásárlókat. A Lidl azt ígérte az önkormányzatnak, hogy megvizsgálják a körülményeket.

Ez úgy tűnik, hogy meg is történt, az egységben ugyanis immár három hagyományos kassza üzemel.

Már októberben sok lakossági megkeresést kaptunk, főleg idősektől, hogy az önkiszolgáló rendszert nem tudják használni. Tudtuk, hogy ez nem önkormányzati hatáskör, de azt is, hogy valamit tenni kell. Elöregedő kerületről van szó, kiemelten fontos, hogy az idősek el tudjanak menni vásárolni. 

Megkerestük a Lidl-t, akik először gondolkodási időt kértek, mi pedig kijelöltünk egy határidőt. Rugalmasak voltak, múlt hét csütörtök óta három hagyományos kassza várja a vásárlókat” – mondta el az rtl.hu kérdésére Beleznay Zsuzsanna, aki hozzátette: a mostani megoldással teljes mértékben elégedettek.

Kerestük a Lidlt is, ők azt írták, októberben tesztjelleggel vezették be a főként automata kasszákból álló rendszert. „A vállalat a vásárlói visszajelzések alapján döntött úgy, hogy az áruházban részben visszaállítja a hagyományos kasszákat, mellyel a boltban jelenleg három hagyományos mellett kilenc önkiszolgáló kassza biztosítja a vásárlók számára kényelmes bevásárlási lehetőséget.” 

Arra nem válaszoltak, hogy milyen következtetéseket vontak le mindebből, illetve hogy máshol is okozott-e problémát az önkiszolgáló kasszák beüzemelése.

Ottjártunkkor egyetlen hagyományos kasszában ült eladó, viszont így sem volt sor, mivel egyetlen vásárló árválkodott a hagyományos kassza előtt. Igaz, az önkiszolgáló egységeknél sem volt tülekedés, vélhetően a délelőtti időpont miatt. Egészen más a helyzet például a kora esti idősávban, erről már egy, az üzletbe évek óta járó Lövölde téri lakostól hallottunk.

Amikor sokan vannak, mindig van 2-3 ember, aki inkább vár a hagyományos kasszára, hiába van üres önkiszolgálóban. Nem csak idősekről van szó, középkorúakat is lehet látni. A fiatalok szerintem mennek az önkiszolgálókhoz, de néha olyan sokan vannak, hogy oda is várni kell. Egy sor áll mindkét fajtához, így néha abból van egy kis kavarodás, hogy ki hová vár” – fogalmazott a Lövölde téri lakos. 

Hangsúlyozta: bár a boltban hatalmas táblákkal is jelölték, közkeletű tévedés, hogy az önkiszolgáló kasszáknál csak kártyával lehet fizetni. Ezeknél a kasszáknál is használható készpénz, vissza is tud adni. (Frissítés: három önkiszolgáló kasszában csak bankkártyával, a többiben bankkártyával és készpénzzel is lehet fizetni.)

forrás