Meghalt Hegedűs Zsuzsa. 76 évesen volt.. Ma reggel elment örökre..

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus – értesült a Mandiner.




A lap szerint Hegedüs Zsuzsa szombat reggel hét órakor halt meg, az értesülést megerősítette Hegedüs Zsuzsa egyik rokona is.





A korábban a társadalmi felzárkóztatást, a társadalmi konfliktusok kezelését és megoldását szolgáló jelen- és jövőbeli stratégiák kidolgozásával kapcsolatos kérdéskörökben tanácsadóként dolgozó szakember egy éve tartó betegség következtében családja körében hunyt el – írja az MTI egy, a családhoz közel álló forrásból értesülve.

A Temetéséről a családja gondoskodik.

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután, 5 óra előtt néhány perccel Facebook-oldalán búcsúzott a szociológustól.




Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled!

– írta a kormányfő.

]

Hegedűs Zsuzsa 1969-ben szerzett bölcsészdiplomát az ELTE-n, 1975-ig a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársaként dolgozott, majd 1976-ban Franciaországba emigrált, és Párizsban doktorált szociológiából. „Önirónia nélkül semmi nem megy. Nem magamat veszem komolyan, hanem mindig azt, amit csinálok” – idézi a La Femme Hegedüs Zsuzsát, amikor a szociológus tömören fogalmazta meg pályafutását. Tíz évig nem jöhetett Magyarországra.

Szociológusként Franciaországban és Nyugat-Európában az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, majd a kialakuló globális, önkreatív társadalom elméletét dolgozta ki. Fontosabb publikációi ezekben a témakörökben jelentek meg franciául, angolul és olaszul. A rendszerváltozás után az SZDSZ értelmiségi holdudvarához tartozott, a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítója volt. A 2006. októberi 23-i események után az MSZP-SZDSZ-kormány kritikusa lett. 

2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

Miniszterelnöki megbízottként 2014 és 2022 között dolgozott, idén júliusban azonban nyílt levélben jelentette be lemondását posztjáról. Döntését levelében azzal indokolta, hogy vállalhatatlannak tartja Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédét, amelyben a miniszterelnök a fajok keveredéséről értekezett. Hegedüs ezt fajgyűlölő beszédnek nevezte.

Döntéséről akkor így nyilatkozott az RTL Híradójának:


Később azonban meggondolta magát és okafogyottnak nevezte a lemondását, miután Orbán Viktor Bécsben azt mondta, hogy néha félreérthetően fogalmaz, és ez történt akkor is, amikor a „kevert fajú” népekről beszélt Tusványoson. Állását ugyanakkor nem kérte vissza a felmondását elfogadó miniszterelnöktől.